На 29 юни 2022 г. в скоростта на въртене на

...
На 29 юни 2022 г. в скоростта на въртене на
Коментари Харесай

Земята внезапно започна да се върти по-бързо и получихме най-краткият регистриран ден

На 29 юни 2022 година в скоростта на въртене на планетата Земя се случва нещо извънредно. Всъщност сме спечелили спомагателни 1,59 милисекунди към деня си.

Но за какво? Ами съгласно TimeAndDate.com на този ден нашата планета, доколкото знаят учените, е сложила нов връх за най-бързо време за осъществяване на едно завъртане. С други думи, въпреки да сте „получили“ 24 часа в този ден, сте „изхарчили“ с 1.59 милисекунди по-малко.
Изгодна договорка!
Значи денят на Земята не е тъкмо 24 часа? Първото нещо, което би трябвало да отбележим, е, че в действителност има „видове“ дни, според от дефиницията.

Първият, слънчевият ден, е интервал от 24 часа, през който Земята се върти, тъй че Слънцето да се появяви на едно и също място на небето. Обаче звездният ден, който се дефинира като 23 часа, 56 минути и 4,091 секунди, е времето, належащо на Земята да извърши едно цялостно завъртане към оста си във връзка с далечните звезди.

Посредством тези времена изчисляваме скоростта на въртене. Взимаме обиколката на планетата от към 40 075 километра. Разделяме я на продължителността на деня и получаваме скорост от 1670 км/ч.

Не целият свят обаче се върти с идентична скорост. Обиколката на Земята става по-малка, когато се движите на север или на юг, което води до закъснение на въртенето.
Сега назад към рекордния ден и високосните секунди
Допреди няколко години се смяташе, че въртенето на Земята се забавя, на база резултати от многочислените поредни регистрирания от атомни часовници, направени след 1973 година

За да се регистрира по-бавното въртене, Международната работа за въртене на Земята и референтни системи (IERS) понякога прибавя високосни секунди. За последно се случи през 2016 година.
Сега обаче се следи поврат в тенденциите
Атомните часовници неотдавна разкриха, че въртенето на Земята се форсира. Всъщност 50-годишна фаза на по-кратки дни може да стартира тъкмо в този момент.

Учените означават, че през 2020 година сме видели 28-те най-кратки дни от 1960 година насам. Най-краткият ден през 2021 година е бил по-дълъг от този през 2020 година, което обръща наклонността от миналата година.

На на 29 юни 2022 година нашата планета е направила най-бързото си завъртане в историята. На 19 юли 2020 година Земята се завърта с 1,4602 милисекунди по-малко от 24 часа, което още веднъж е било връх. На 26 юли 2022 година явно е имало ден, който е траял с 1,50 милисекунди по-малко – още веднъж връх.
Защо се получава това ускоряване? Има много теории Заради тежестта на полюсите, което става по-малко, поради разтопяването на ледниците.Заради придвижването в разтопеното ядро на нашата планета.Заради сеизмичната интензивност.Заради „ Колебанието на Чандлър “ – придвижването на географските полюси по повърхността на Земята.
Тепърва ще стане ясно дали тези теории имат съображение. Може да е някоя от тях, композиция, или нещо напълно друго.
Какви са резултатите от ускорението?
На първо място, атомните часовници, които се употребяват в GPS спътниците, не регистрират изменящото се въртене на Земята.

Ако Земята се върти по-бързо, тогава тя доближава до същата позиция малко по-рано. Половин милисекунда се равнява на 26 сантиметра по екватора. Накратко, GPS спътниците стартират да стават лека-полека по-неефективни. Сателити, които по този начин или другояче би трябвало да бъдат поправени поради резултата от Теорията на относителността на Айнщайн за кривата на пространството и времето.

Може да има последствия за смарт телефоните, компютрите и като цяло за системите за връзка. И по-точно за всички устройства, които се синхронизират по отношение на сървърите за мрежовия протокол за време. Там времето се дефинира като броя на секундите от 00:00:00 UTC на 1 януари 1970 година

Всичко това може да се поправя с появяването на „ падаща секунда “, противоположното на високосната такава.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР