На 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на

...
На 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на
Коментари Харесай

The Economist: Слуховете около Залужни идват в критичрн мкомент за Украйна

На 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на Валерий Залужни, че е решил да го освободи от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, написа The Economist.

Според някои публицисти, на генерала е бил препоръчан поста секретар на Съвета за национална сигурност и защита, само че той е отказал. Като претенденти за ролята на главнокомандващ се преглеждат командващият Сухопътните войски Александър Сирски и шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Изданието отбелязва, че Сирски е един от най-опитните офицери в армията, той беше " оперативният мозък " на две от най-забележителните победи през 2022 година: край Киев и в региона на Харков. " Но твърдият му метод към войната го направи неизвестен в армията ", пишат те.

Буданов, въпреки това, употребява доста по-нетрадиционен и непроверен метод към командването. Той към момента не е водил огромна войска.

" Някои считат, че той е отказал тази работа в последния миг. Близък сътрудник упорства, че военачалник Буданов не е кандидатствал за мястото на военачалник Залужни, само че също по този начин не е имал право да откаже боен пост ", пишат публицистите.

Слуховете идват в сериозен миг. Лятната контраатака на Украйна се провали и тя е изправена пред която може да чака. Битката за бъдещето на военачалник Залужни надали ще направи по-вероятно възобновеното финансиране, защото командирът е високо скъп на Запад . Украинските войски на фронтовата линия. Руските елементи изстрелват най-малко пет пъти повече снаряди от врага си и вършат скромни териториални придобивки в източната част на страната.

Руските пропагандисти предстоящо реагираха с наслада и пренебрежение към Украйна. " Независимо дали Залужни ще бъде уволнен или не, дали ще бъде сменен с Буданов или Муданов - хаосът във фермата им е потребен. И наподобява добре ", написа Маргарита Симонян, шефката на Russia Today, рупор на Кремъл, в своя канал в Telegram.
 Financial Times: Зеленски се готви да уволни Залужни
Financial Times: Зеленски се готви да уволни Залужни

Зеленски е предложил на Залужни позицията на консултант, която генералът е отхвърлил

Залужни към момента остава главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна , макар че в понеделник вечерта няколко украински и западни медии оповестиха, базирайки се на свои източници, че той е или ще бъде уволнен.

Припомняме, че и други украински или западни издания разясниха появилите се спекулации към Залужни. 

Информацията, че Зеленски в действителност има намерение да уволни Залужни, беше доказана във вторник от източници на английския бизнес вестник Financial Times (FT).

Източници на английския вестник също настояват, че кабинетът на Зеленски към този момент е взел решение за освобождението на Залужни, за което президентът е уведомил главнокомандващия по време на среща в понеделник.

Събеседниците на FT споделиха, че Зеленски е предложил на Залужни позицията на консултант, която генералът е отхвърлил.
 Украинско издание: Зеленски изискал, само че не получил оставката на Залужни
Украинско издание: Зеленски изискал, само че не получил оставката на Залужни

Според информациите Зеленски не му е предложил различен подобаващ пост

Все още не е ясно тъкмо по кое време Залужни би трябвало да бъде уволнен и кой ще го замести.

Отношенията сред Зеленски и Залужни остават напрегнати, а през ноември предходната година публицистите започнаха интензивно да оповестяват за разликите им.

Както се показва в обявата, уволнението на Залужни ще провокира отвращение измежду украинските офицери и гражданското общество.

FT цитира един от специалистите, военния историк Михаил Жирохов, съгласно който сходна стъпка " ще се отрази извънредно отрицателно на армията ".
 Слухове
Слухове " уволниха " Валерий Залужни

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна въпреки всичко остава на поста

Украинското издание " Зеркало недели ", в отговор на появилите се преди ден информации за допустима оставка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, разгласява през нощта своята версия, съгласно която Зеленски се е срещнал със Залужни, с цел да разиска въпроса за неговата оставка.

До вторник сутринта известията за оставката не бяха потвърдени; вместо коментар, самият Залужни разгласява обща фотография с началника на украинския общоприет щаб Сергей Шаптала.

Отговорът на въпроса дали главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна счита за в бъдеще да подава оставка, " Зеркало недели " преразказа следното: " Не, не е подавал и няма желание да го прави. " Изданието припомня още, че оставката изисква и позицията на министъра на защитата Рустем Умеров. Що се отнася до предложенията за нова работа, източниците споделят: " Ставаше дума единствено за статут на асистент или консултант. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР