На 29 януари Православната църква възпоменава пренасянето на светите мощи

...
На 29 януари Православната църква възпоменава пренасянето на светите мощи
Коментари Харесай

Св. Игнатий Богоносец бил разкъсан от зверовете в римския цирк „Максимус“

На 29 януари Православната черква възпоменава преместването на светите мощи на свещеномъченик Игнатий Богоносец.

Първото преместване на мощите на св. Игнатий Богоносец от Рим до предградие на Антиохия било през 108 година, а второто – в самия град, през 438 година.

През VII в. мощите на свещеномъченика били пренесени назад в Рим и до през днешния ден се намират в църквата „Св. Климент Римски“ (Сан Клементе). В нея почиват мощите и на св. Климент Римски, които св. Кирил Славянобългарски, заровен също там, занесъл на папа Адриан през 868 година.

Св. Игнатий Богоносец бил раздран от зверовете в римския цирк „Максимус“ по време на император Траян. Верни християни събрали костите му и ги върнали в родния му град Антиохия – за отбрана на града, за излекуване на болните, за успокоение на цялото му словесно стадо и за популярност на Христа Бога, за името на Когото той ревниво потърпевш.

През 637 година светите му мощи били още веднъж върнати в Рим, където почиват в черквата „Св. Климент“. Тези две премествания на мощите се възпоменават на днешния ден.

Рядко се случва историческата памет да резервира толкоз малко за един толкоз популярен мъж. Посланията на св. Игнатий са съвсем единственият източник за неговото житие, с изключение на относителния принос на Евсевий и на доста по-късното „Мъченичество на св. Игнатий“.

Св. Игнатий е роден в Антиохия, в този момент нищожно селце на име Антакия, в източната част на Турция, покрай Сирия. Той бил вторият свещеник на Антиохия. Епископството му стартира от 70 година сл. Р. Хр.

Текстовете, които са останали от него, издават освен положително обучение, само че и важен писателски гений с очевидна пристрастеност към поетичното слово.

В Антиохия св. Игнатий е имал опцията още като юноша да се запознае с водещите метафизичен и религиозни течения на своята ера. На каква възраст обаче той е станал свещеник, не се знае. Но е несъмнено, че неговият престиж и духовната му власт надхвърляли Антиохия, разпростирайки се върху цяла Сирия, а неговата популярност била още по-голяма.

Това проличава от огромното почитание и безкрайното доверие, което му оказвали както малоазийските, по този начин и римските християни. Безспорното е, че ставало въпрос за свещеник с космополитен престиж.

При гоненията на римския император Траян против християните св. Игнатий бил хванат и наказан на скъсване от зверове в римския Колизей. Той бил закаран в Рим от група бойци, които самичък назовава „леопарди“.

По време на пътуването си правил почивки в малоазийските градове Филаделфия, Смирна и Троада, откъдето траял през Филипи, Дирахион, Драч, Албания, и Бриндизи (Италия).

В Колизея в Рим, откакто насочва горещи молби към локалните римски християни да не попречат на мъченичеството му, той станал жертва на зверовете през 108 година сл. Р. Хр.

Произходът на името Богоносец, което и самичък св. Игнатий употребява за себе си, не е изцяло обяснен. Според Свещ. Предание той е Богоносец, тъй като е това дете, което Господ вдигнал на ръце като образец за непорочност и още тъй като при мъченическия му героизъм християните видели на гърдите му издълбано името на Иисус Христос.

Очевидно е обаче, че той се самоназовава „Богоносец“, тъй като е изживявал по извънреден метод своето действително общение с Христос и имал ясно схващане за това.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР