На 29 страници и осем раздела БСП събра идеите, които

...
На 29 страници и осем раздела БСП събра идеите, които
Коментари Харесай

С "Визия за България" БСП отвори дискусията за бъдещето на страната

На 29 страници и осем раздела Българска социалистическа партия събра концепциите, които съставляват " Визия за България ". Проектът, отдаден на бъдещето на държавното ръководство, икономическото и районно развиване, опазването на здравето, науката и образованието, сигурността и защитата, външната политика, както и ограниченията за справяне с демографската рецесия, бяха показани в събота на уголемен народен съвет на партията. Зала 3 на НДК събра ИБ на Българска социалистическа партия, народни представители, евродепутати, кметове и общински съветници, регионални и общински водачи.

Разговорът и преходът от другите панели на полемиката бе воден от зам.-председателя на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Той даде думата на водача на партията Корнелия Нинова, която показа съществени аспекти от плановата визия в границите на съвсем цялостен час (цялата й тирада на bsp.bg и duma.bg).
Нинова посочи, че ще спомене единствено някои от концепциите на левицата, с които Българска социалистическа партия отваря дебата за бъдещето на България. " Досега постоянно излизахме пред вас с стратегия за ръководство с опция на ГЕРБ. Днес не предлагаме опция на ГЕРБ, а опция на системата, основана в годините на прехода, за която всички имаме принос ", стартира речта си тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия посочи, че документът не предлага подготвени и точни решения. " Чуйте концепциите ни и който има предпочитание, по Вазовски - кой с каквато опция, сили и пълномощия разполага, да се включи в този развой. Имаме потребност от всеки българин, милеещ за Отечество, народ, правдивост и семейство. Някои от концепциите ни ще бъдат оспорвани. Знаем и дано бъде по този начин. В разногласието се ражда истината ", съобщи тя, давайки да се разбере, че избрани кръгове и ползи ще се почувстват застрашени от някои текстове. Нашата цел е да върнем силата на достоверната, същинската страна, увери водачът на Българска социалистическа партия.
Две тематики отвън авансово квалифицираните документи повдигна Нинова при изявлението си - Вишеградската четворка и бъдещето на България в еврозоната.

" Кое е общото сред тези страни, въпреки че и те имат доста неточности в ограничение на права и свободи и не са идеални? Общото е, че стопанските системи им процъфтяват, че вложенията им порастват, че не са в демографска гибел, а народите им се усилват и живеят все по-добре ", изясни тя по отношение на Вишеградската четворка. Нинова прикани през идващите месеци да има разискване какво от политиките на Полша, Унгария, Чехия и Словакия може да бъде потребно за България. Българска социалистическа партия е изпратила експерти в четирите страни, взела е и е прегледала законодателството им. Според Нинова то в доста връзки отива на левите хрумвания, само че на първо място има ограничения и политики за националните ползи и облагодетелстване на народите.

Лидерът на Българска социалистическа партия повдигна и тематиката с възможното приемане на еврото в България и влизането в еврозоната. Нинова напомни, че има решение на Конгреса на социалистите, което никой не може да пренебрегне. " Нашата партия е решила " да ", само че виждате какво се случва сега. Оставете това, че Европа ни отряза, тъй като държавни управления наред не сме подготвили страната за това, че обществените ни системи не са подготвени, че стопанската система не е подготвена, че банковият бранш не е подготвен... Сложиха ни в чакалнята на чакалнята, просто с цел да кажат общително: " Не сте за там ". Добре, това го оставяме настрани, само че дано да проведем диалога за България, за българската стопанска система, за стандарта на живот, за българските цени, за живота на елементарния човек и по какъв начин ще му се отрази това.

Дайте да забавим това всекидневно и непрестанно напиране, в този момент и незабавно еврото и да ни одобряват в еврозоната ", съобщи Нинова. " Предлагам да отворим тази полемика макар решението на Конгреса и в случай че стигнем до друго по-разумно, по-полезно и по-важно на народа, за България и за националния интерес, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме. Досега го приемахме - решено е от Конгреса и край. Не, животът, изискванията и нещата се трансформираха и ние би трябвало да сме съответни към тази смяна ", изясни тя. " Ще срещнем огромен отпор, отпорът на 10 милиарда лева, паралелната страна. Ето за какво поисквам на всички храброст, непоквареност и поредност в дейностите ", обърна се към социалистите Нинова.

Най-голямо раздвижване и ръкопляскания по време на речта на Нинова имаше, когато тя съобщи позицията на партията по отношение на Истанбулската спогодба и джендър идеологията. " Харесваме да четем всевъзможни книги, само че " Борба " на Христо Ботев и " Епопея на забравените " на Вазов са ни по-скъпи от " Робинзон Крузо ". Семейните и християнските полезности са ни по-скъпи от третия пол и е време да се разбере, че България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в учебното заведение, тъй като губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности, би трябвало да дадем отпор на това с същинските полезности - жанр, родно място, семейство, съвременно и обичайно обучение, съчетани в едно ", съобщи тя и провокира аплодисментите на препълнената зала.

Четири часа и половина продължи срещата, отворила полемиката за бъдещето на България. 11 души се включиха във втората част на съвещанието, като за по към 5 мин. изложиха мнението и въпросите си.
Критика, че депутатите на Българска социалистическа партия не са задоволително ярка съпротива по отношение на някои " лобистки каскади ", насочи евродепутатът Георги Пирински. Той визираше признатите предходната сряда ремонти в Закона за приватизацията, с които на притежатели на приватизирани предприятия се " опрощават " милиони неустойки за неспазени контракти при покупката. Темата продължиха Руси Статков, който е в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, и ексдепутатът Георги Божинов. Зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков репликира и акцентира, че промените не са били подкрепени от социалистите нито в комисия, нито при гласуването.

Пирински настоя Българска социалистическа партия да подсигурява конституционните права на жителите. България няма друга опция с изключение на нас, безапелационен бе депутатът Георги Гьоков, който се изрече финален на форума. Той настоя за дейни ограничения по битка с демографския проблем и същински обществени политики.
Докато Българска социалистическа партия представяше " Визия за България " в НДК, по прочут почин ГЕРБ дадоха конференция, с която упрекнаха Нинова, че стояла зад митингите и блокадите в Шарково. Вчера пък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов попита от кое място щели да дойдат парите " за фантазиите " на Българска социалистическа партия и още веднъж взе да плаши по какъв начин след ръководство на социалистите имало безпорядък и недостиг.

Някои от концепциите за разискване:

- Приоритетно и целеустремено развиване на браншове като: електротехника и електроника, осведомителни технологии, земеделие и хранително-вкусова индустрия, машиностроене, транспортно съоръжение, фармацевтика, химическа индустрия и произвеждане на произведения от каучук и пластмаса.
- Специална стратегия за Странджа-Сакар, както и за развиване на изоставащите райони.
- По-ниски налози за произвеждане в слаборазвитите региони. Защита на родното произвеждане.
- Планиране освен на произвеждане, само че и на специалностите, които би трябвало да се приготвят за секторите с изчезнали фрагменти.
- Земеделската земя да се употребява единствено за аграрни потребности.
- Безплатни детски градини. Един учебник за един клас.
- Образователна система, обърната към цифровото поколение; дейно отдалечено образование.
- Създаване на 6 креативен фонда за развиване на актуалното изкуство, кино, музика, литература и културно завещание.
- Стратегическите за страната предприятия да бъдат неразрешени освен за приватизация, само че и за концесия.
- Намаляване на Данък добавена стойност върху храните. Таван на дотациите в земеделието.
- Лечебните заведения по райони да се обединят в холдингова конструкция. Да се понижи Данък добавена стойност за медикаментите, като страната се намесва в определянето на цените им.
- Частните лечебни заведения да се отпишат от комерсиалния указател, да станат единствено лечебни заведения и тогава да получават пари от НЗОК.
- Електронна здравна карта и здравно досие, национална електронна система по заетостта, единна електронна просветителна система.
- Справедлива канара на прогресивно облагане; въвеждане на фамилно подоходно облагане
- Засилване на икономическите връзки с Русия, усилване на връзките с Китай и Съединени американски щати.

Пълен текст на документа
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР