На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и

...
На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември в световен мащаб посредством разнообразни събития и акции се отбелязва Денят на сърцето. Сърдечно-съдовите болести не престават да са най-честият палач в международен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови болести и инсулт обаче могат да бъдат избегнати посредством управление на рискови фактори като тютюнопушене, нездравословна приложимост на алкохол, огромен банкет на сол, липса на физическа интензивност и нараснало кръвно налягане. Според данните над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови болести. Основният палач у нас са сърдечно-съдовите болести с главните си две съдбовни проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

У нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите спрямо инфарктите. Средно по статистика в България има към 12 000 - 13 000 инфаркта и сред 25 000 - 30 000 инсулта, т.е. два пъти повече. Смъртността от двете болести, в случай че не се лекуват в точния момент и вярно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често остават инвалиди в тежка форма. За страдание, към момента сме в челните места по сърдечно-съдови болести и смъртност, и експертите споделят, че това сочи, че огромна част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от популацията у нас са пушачи. Различни проучвания пък подреждат българина на опашката в Европа по физическа интензивност.

Грижете се за сърцето си, като се храните здравословно, откажете се от тютюнопушенето и постоянно правете извършения. Различните мобилни приложения и устройствата за премерване на крачки, да вземем за пример, могат да ни стимулират да живеем по-здравословно и да се движим по-активно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР