На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската

...
На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската
Коментари Харесай

Сънят на Пилат на Стефан Димитров гостува в Софийската опера

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера-Стара Загора ще показа танцовата тайнственост „ Сънят на Пилат ” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев.

 

Софиянци и гостите на столицата ще имат опцията на приветстват многонационалната балетна натрупа на Старозагорската опера под управлението на примабалерината, хореограф и възпитател Силвия Томова, чиито достижения сависокооценениотпрофесионалнатакритика, отпознавачите и отзрителитевъввсичкиточкинаБългария и по света.

 

През месец юли Балетът на Държавна опера-Стара Загора добави към сбирката си от влиятелни награди първото си интернационално отличие „ Златният Лешникотрошач ” /Международен фестивал на танца и танците, Непи, Италия/ за своите креативен триумфи и принос като балетна натрупа  за развиването на международното балетно изкуство.

 

В спектакъла натанцовата тайнственост „ Сънят на Пилат ” вземат участие още хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

 

На 29 септември в ролята на Маргарита ще блесне превъзходната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд.

 

Спектакълът-фойерверк е сбъднат от Старозагорската опера със съдействието на Палмс Мюзик, фондация „ Ценности “, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

 

„ СънятнаПилат ” по музиката на огромния български композитор на известна и кино музика Стефан Димитровсе трансформира в знаковосъбитие в културнияживотнаБългария. За първи път от десетилетия се появи и бе театрално показано огромно балетно заглавие от актуален български композитор.

 

Въпреки че е въодушевена от романана Михаил Булгаков „ Майстора и Маргарита “, истинската интерпретация на Стефан Димитров в „ Сънят на Пилат ” не се опира на текста, а вместо това ловко улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира главните детайли на описа.

 

Заглавията на двете дейности – „ Lux Aeterna “ (Вечна светлина) и „ Misericordia Pro Nobis “ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „ Фауст “ на Гьоте да вземем за пример, и слагат творбата в подтекста на европейското музикално завещание.

 

Но музиката на Димитров е освен това от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия съвременен свят и дава свежо, мелодично тълкуване на разноликите хрумвания за положително и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

 

Зрелищно, охолно, изтънчено, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са единствено част от суперлативите, с които щастливците участвали на премиерата на „ Сънят на Пилат ” в зала 1 на Националния замък на културата в София описаха претърпяното.

 

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и скъпата помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на международно известния хореограф Василий Медведев да трансформира симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от позитивна сила, в поема за любовта.

 

Проникновени любовни подиуми, древен сюжети, деликатност и свирепост се преплитат в „ Сънят на Пилат “ с съвременни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. 

 

Такъв театър не е имало повече от 40 години – от времето на „ Козият рог “ на Красимир Кюркчийски – безапелационни са познавачите.

 

Приблизително толкоз време отлежава в креативното схващане на Стефан Димитров и концепцията за написването на балет, въодушевен от „ Майстора и Маргарита “. 

 

Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години стартира да съзрява сюжетът, а четири години му лишава написването. За да се стигне до заслужения успех с изцяло модифицирана и допълнена музика. „ Сънят на Пилат ” получи голям публичен отзив, радва се на неотслабващ интерес, има  десетки оферти за показване на разнообразни подиуми и фестивали в България и в чужбина.

 

Творческият екип на танцовата тайнственост „ Сънят на Пилат ” получи влиятелните оценки /2022 г./: „ Кристална лира ” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Награда „ Стара Загора ”, както и Годишната премия на професионалната танцова общественост „ Импулс “ в категория „ Танцова продукция на годината ”.

 

Сънят на Пилат - видео

 

Предварителна продажба на билети:

на КАСАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ /УЛ. ВРАБЧА 1/ тел.: +359 2 8002 66/ 0879 40 7643 на уеб страницата: www.operasofia.bg на имейл: [email protected] и касите на ИЗИ ПЕЙ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР