На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта.

...
На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта.
Коментари Харесай

29 октомври - Световен ден за борба с инсулта

На 29 октомври означаваме Световния ден за битка с инсулта. Мозъчно-съдовите болести са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение.

Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за дамите на 100 000 души население. В България се записват годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови болести от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От записаните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 заболели приключват с летален излаз.

Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с друга степен на неработоспособност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са доста по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 година са с периодичност от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца, като болестността от исхемични инсулти е от 2.7 до 7.8./100 000, от хеморагичните - 2.9/100 000, а от тромбози на мозъчните вени и синуси - 0.6/100 000. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт.

Ето и шест елементарни правила за предварителна защита:

- Оценка на личните рискови фактори и тяхното поправяне: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.

- Редовни физически извършения.

- Избягване на наднормено тегло посредством съблюдаване на здравословна диета.

- Намаляване потреблението на алкохол.

- Избягване на тютюнопушенето.

- Обучение на популацията за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви ограничения би трябвало да бъдат взети.

Община Варна се включва в националната акция „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! " във връзка Световния ден за битка с инсулта. Тази година акцията се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес.

Пълна информация по отношение на признаците на болестта и незабавните ограничения, които би трябвало да бъдат предприемани в сходни случаи, може да бъде открита в брошурите, публикувани в общинските лечебни заведения и обществени центрове на територията на Варна. Материалите са готови от общината и Асоциацията за инсулт и афазия.

На електронните табла, които се намират пред Катедралата " Успение Богородично " и в региона на Фестивалния и конгресен център, ще бъдат показани къси видеа за признаците при инсулт и по какъв начин може да се помогне на човек в риск. В постройката на Община Варна целогодишно има подложен щендер с листовки с информация по тематиката.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР