На 29 октомври избираме кметове и общински съветници. Това ще

...
На 29 октомври избираме кметове и общински съветници. Това ще
Коментари Харесай

ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Битката за общините

На 29 октомври избираме кметове и общински съветници. Това ще се случи по разпоредбите на промени от 48-ото Народно заседание Изборен кодекс.

На изборите ще гласуваме смесено  - и с машина, и с хартиена бюлетина, а броенето и от двата типа избори ще се случва ръчно.

Проследете с нас изборния ден в цялата страна в този онлайн репортаж. Новата информация е от горната страна.

Вятърът за тях духа в несъответствуващата посока

Двама риболовци са пропътували над 300 километра от Варна до Царево, с цел да пуснат лодка в морето на юг. Дългият път обаче не оправдава упованията им.

29.10.2023 08:14:26

Защо никой не желае да е кмет на село Ралица?

Никой не желае да е кмет на село Ралица. Днес жителите му гласоподават единствено за общински кмет и общински съветници.

От 20 години Тошко Николов оказва помощ на жителите на търговищкото село Ралица и извършва с готовност отговорностите си на кмет. Юркие, която е доста удовлетворена от работата му, постоянно се отбива за съвет при него.

Днес жителите му гласоподават единствено за общински кмет и общински съветници

„ Ние си го знаем - нашият е доста добър, доста ни почита и ние го почитаме, така че удовлетворени сме от него и още веднъж желаеме той да ни е кмет. Но не се кандидатира. Той не желае към този момент, само че ще го натискаме, да стане “, изяснява Юркие Адилова.

29.10.2023 07:48:54

Преди 4 години: Най-активни са били хората в Благоевград, а най-пасивни – в Габрово

Най-активни са били гласоподавателите в Благоевград, а най-пасивни – в Габрово. Това демонстрират данните от локалните избори преди четири години.

В едвам четири от всички 28 регионални градове на изборите през 2019 година ползата към гласуването е бил по-голям. Благоевград е рекордьор с интензивност от близо 60%. След него се подреждат Търговище – с 57%, както и Смолян - с 55%.

На другия полюс са Видин, Варна и Габрово. В тези градове интензивността не надвишава 40%. Във Видин преди четири години са дали своят вот едвам 39%, а във Варна -38%. Габрово пък е градът, където ползата на хората е бил минимален – едвам 36% от гласоподавателите са упражнили правото си на глас.

29.10.2023 07:29:30

Велико Търново: Избирателните секции са 142 в цялата община

Първите гласоподаватели във Велико Търново застанаха пред урните още в 7:05 часа. Секциите там отвориха в точния момент и упованията на всички са за висока интензивност.

Живеещите в региона избират всред  осем претенденти за кмет. Има и 16 листи за общински съветници.

Избирателните секции са 142 в цялата община, а 138 от тях са непрекъснати, две са преносими, като има позиционирани секции в МБАЛ и Дома за остарели хора във Велико Търново.  

29.10.2023 07:22:24

Хасково: Секциите отвориха в 7 часа и към този момент има гласуващи хора

Секциите в Хасково отвориха порти тъкмо в 7 часа и там към този момент има гласуващи хора.

Избирателите по лист в Община Хасково са тъкмо 75 962, от които 60 733 са в самия град. Правото си на избор те ще упражнят в 152 секции, от които 149 са непрекъснатите, две са преносимите, а една е формирана в МБАЛ-Хасково.

Петима са претендентите за кмет на общината, а 14 партии и обединения са записали листи за общински съветници. В 34 села в общината през днешния ден се избират и кметове на кметство. Само в две села няма да има директен избор, тъй като там популацията е под 100 души.

29.10.2023 06:35:13

Избираме локална власт, гласуваме единствено на хартия

На 29 октомври избираме локална власт – кметове и общински съветници. В трита най-големи градове – София, Пловдив и Варна, се избират и кметове на региони.

На тези избори ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, без машини. Съгласно Изборния кодекс трябваше да има избор сред машинно гласоподаване и с хартия в секциите с над 300 гласоподаватели.

Причината за отпадането на машините е решение на Централната изборна комисия (ЦИК) единствено два дни преди вота.

Секциите отварят в 7 ч., гласуването би трябвало да завърши в 20 ч.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР