На 29 май се отбелязват 70 години от първото изкачване

...
На 29 май се отбелязват 70 години от първото изкачване
Коментари Харесай

70 г. от изкачването на Еверест: Пчеларят и шерпът, който е отхвърлен, стъпват на покрива на света

На 29 май се означават 70 години от първото нанагорнище на Еверест. Британската експедиция от 1953 година е деветата алпинистка експедиция, която прави опит за първото нанагорнище на връх Еверест и първата доказано сполучлива.

Определян като „ най-високата планина в света “ през 1850 година, Еверест става обект на интерес по време на " Златния век " на алпинизма, макар че височината му слага под въпрос дали в миналото може да бъде изкачен. През 1885 година стартира да се приказва, че това е допустимо да се случи.

Годините на войни по-късно забавят по-сериозните опити това да се случи.

43-годишният Хари Буда Магар е изгубил крайниците си в Афганистан преди 13 година

През 1953  година Новозеландският планинар Едмънд Хилъри и шерпът Тенсинг Норгей стават първите хора, които покоряват върха. След като слизат от него, те са посрещнати като герои.

Новината е необятно отразена в международен мащаб, а " английският " успех съответствува с деня на коронацията на английската кралица Елизабет. Хилъри е отдаден в рицарство още преди да слезе от Еверест.

Когато изкачва покрива на света Едмънд Хилари е на 33 години. Като дете той пътува над два часа до учебното заведение си и постоянно употребява това време за четене.

Тя показа, че с тези изкачвания е схванала какъв брой е мощна

Когато поотраства, е по-нисък от своите връстници, което го прави доста свенлив. Търси уединение в книгите и мечтае за живот, цялостен с завършения. В гимназията стартира да се занимава с бокс, което го изпълва с по-голяма убеденост.

На 16 години взе участие в ученическа екскурзия в планината. Тогава схваща, че физически е доста по-силен и по-издръжлив от своите спътници. През 1939 година Едмънд приключва своето първо по-значително нанагорнище, достигайки връх Оливие в Южните Алпи на Нова Зеландия.

След довеждане докрай на образованието си стартира да се занимава с пчеларство и става експерт в тази активност.

Не смеех да заспя, с цел да не се задуша, признава българката, която изкачи двата осемхилядника за 27 часа

През 1951 година взема присъединяване в английска разследваща експедиция към Еверест. В средата на ХХ век пътят към Еверест е затворен откъм страната на Тибет, следен от Китай, и до върха може да се стигне само от Непал, като държавното управление на страната позволява да се провежда единствено по една експедиция годишно. През 1952 година върхът е опитан да бъде изкачен от швейцарска експедиция, само че заради неприятното време швейцарците са принудени да се върнат единствено на 240 м от върха.

През същата година Хилари катери в Алпите и получава покана от Британския хималайски комитет да вземе присъединяване в експедиция към Еверест през идната 1953 година

Оказва се, че лагерът се намира върху бързо топящ се глетчер

Организирани са две групи алпинисти, които би трябвало да изкачат върха от двете страни. Хилари е подложен в група с шерпа Тенсинг Норгей, което провокира опозиция в новозаландеца. Той дава поръчка, че ще напусне експедицията, само че е разколебан и остава.

В експедицията са включени 400 души - 362 носачи, 20 водачи шерпи и доста багаж.

На 26 май Том Бурдилон и Чарлз Еванс вършат първия опит за нанагорнище на върха, който се проваля заради щета в кислородния уред на Еванс. Следващата подред група, която би трябвало да нападна върха, е тази на Хилари и Тенсинг.

Той е първият човек, който не е от Непал, достигнал до сходно достижение

Поради изобилния снеговалеж и мощен вятър в продължение на два дни двамата не съумяват да изоставен лагера. Едва на 28 май благодарение на трима шерпи Хилари и Тенсинг се насочат нагоре.

На 8500 м височина двамата опъват палатка, в която нощуват, а шерпите се връщат в базовия лагер. Рано на другия ден 29 май след доста добра подготовка стартират последния преход с раници, които тежат по 14 кг.

В 11:30 часа двамата са на върха, където остават 15 минути, Хилари прави фотография на Тенсинг, който оставя шоколади в снега като подарък към боговете, а Хилари забива 4 флага – на Великобритания, Непал, Нова Зеландия и ООН. Снимка на Хилари няма заради неумението на Тенсинг да борави с фотоапарата.

През 2003 година Хилари получи почетно непалско поданство като самопризнание за заслугите му към хората и региона.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР