На 29 май почина проф. д-р Димитър Токушев, който беше

...
На 29 май почина проф. д-р Димитър Токушев, който беше
Коментари Харесай

Почина бившият председател на Конституционния съд проф. д-р Димитър Токушев

На 29 май умря проф. доктор Димитър Токушев, който беше дълготраен учител в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", водещ откривател в областта на историята на българската страна и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015) и негов ръководител в интервала от 2013 до 2015 година Това оповестиха от Юридическия факултет (ЮФ) на Софийския университет (СУ).

Димитър Токушев е роден в Силистра през 1946 година, приключва Юридическия факултет през 1970 година, след което работи като областен прокурор в Пирдоп. От 1976 година се посвещава на преподавателската кариера, постъпвайки като помощник в Катедрата по доктрина и история на страната и правото в ЮФ, и извървявайки поредно път, като старши помощник (1978), основен помощник (1984), доцент (1990) и професор (2004) по история на българската страна и право. Декан e на Юридическия факултет на СУ в интервала от 2003 до 2006 година

" Като учител проф. Токушев се помни от генерации български адвокати, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската страна и право в публика 272 на Ректората. Неговата изследователска активност беше отдадена на богата проблематика из историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развиването на новобългарската правосъдна система. Венец на тези му писания стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001) и средновековната ни страна и право (2009), които ще не престават да са скъп асистент на студентите в юридическите факултети. Поклон! ", се показва в съболезнованието от Юридическия факултет на СУ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР