На 29 май (неделя) от 16:30 ч. БНТ 2 ще

...
На 29 май (неделя) от 16:30 ч. БНТ 2 ще
Коментари Харесай

БНТ 2 излъчва „Привързаният балон“ по повод 90 години от рождението на Григор Вачков

На 29 май (неделя) от 16:30 ч. Българска национална телевизия 2 ще излъчи сюрреалистична драма „ Привързаният балон “ във връзка 90 години от рождението на основния артист във кино лентата Григор Вачков.

„ Привързаният балон “ е най-хубавата кино екранизация от творчеството на Радичков, само че незабавно след премиерата си през 1967 година е неразрешен за проявление от неофициалната идеологическа цензура на галактическия режим. През 2021 година филмът е цифровизиран и реставриран. Премиерата на цифровата възобновена версия се състояла на 16 март 2021 година в кино „ Люмиер “ в София.

Сюжетът на кино лентата споделя за времето през Втората международна война, когато един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, минава Дунава и се стопира над планинско село в България. Селяните са стъписани от появяването му и вземат решение да го смъкват с един удар. Балонът литва към планините, а преследвачите се провеждат, с цел да стигнат до него. Спорът за владеене на балона се трансформира в ръкопашен пердах.

Режисьор на кино лентата „ Привързаният балон “ е Бинка Желязкова, по сюжет на Йордан Радичков, оператор Емил Вагенщайн, а музиката е композирана от Симеон Пиронков. В основните функции феновете ще видят Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев - Гец, Петър Слабаков, Георги Парцалев и други.

Гледайте кино лентата „ Привързаният балон “ на 29 май (неделя) от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 2

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР