На 28 срещу 29 октомври, в последната неделя на месеца,

...
На 28 срещу 29 октомври, в последната неделя на месеца,
Коментари Харесай

Връщаме се към астрономическото време: Ето кога местим стрелките на часовника

На 28 против 29 октомври, в последната неделя на месеца, тъкмо в 04:00 ч. ще би трябвало да върнем стрелките на часовника си с 1 час обратно и се надлежно се връщаме към астрономическото време.
Иначе казано от 04:00 ч. ще стане 03:00 ч., ще спим с 1 час повече, заран ще е от по-рано ярко, вечер ще се стъмва бързо.
Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 година по искане на Франция. Във Англия обаче се ползва от 1908 година В България тази процедура е въведена през 1979 година С разпореждане от 1997 година лятното часово време влиза в действие от 03:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.
Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея публично прилаганото време се измества нормално с 1 час по-напред от астрономическото време и остава в действие до последната неделя на октомври в съответната календарна година.
Започналата преди няколко години самодейност на предходното председателство на Европейска комисия за анулация на местенето на стрелките на часовниците по този начин и не докара до краен резултат, защото изборът дали остават на зимно, или на лятно часово време трябваше да направи всяка страна сама за себе си. В последна сметка по този начин и не се стигна до такива решения на национално равнище и анулацията на въртенето на стрелките бе отсрочена за неопределен срок.
Според специалистите организмът на индивида е много адаптивен и промяната на времето с един час по принцип не би трябвало да е толкоз стресова. Необходими са ни от 5-7 до към 10 дни, през които да успеем да свикнем със промяната тутакси.
Хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, смяна в атмосферното налягане, промяна на времето, се сблъскват с нарушаване на съня - по-трудно се разсънват заран, по-трудно заспиват, това се отразява и на душeвността. Нарушение на съня води до раздразнителност, нервност, слаба централизация и трудоспобност, намалено въодушевление.
Смяната на часовото време по-скоро не води до обостряне на хронични болести, само че може да бъде понижена жизнеността на организма за известно време, до момента в който той свикне.
Здравословно хранене, хидратация, добър и пълностоен сън, физическа интензивност и по опция повече време на слънце ще ни оказват помощ да се оправим по-лесно със промяната тутакси.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР