На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската

...
На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската
Коментари Харесай

Млади лекари с информационна кампания за деца с възпалителни автоимунни заболявания

На 28 октомври 2017 година Асоциацията за развиване на здравната общественост (АРМО) стартира осведомителна акция в поддръжка на деца с възпалителни автоимунни болести. Инициативата има за цел да обърне особено внимание върху даването на уместно лекуване и сложна грижа при дребните пациенти и младежите, страдащи от тези заболявания.

Кампанията започва със събитие, което събра деца с ювенилен идиопатичен артрит, псориазис, болест на Крон и техните родители, лекари, представители на пациентски организации и медии. Специален участник в събитието беше актрисата Стефания Колева. " Арт лечението е съпътстваща здравното лекуване и резултатите са доста положителни. Със силата на изкуствата – музика, танци, спектакъл, изобразяване, лирика – децата могат по-лесно да показват себе си, да се социализират, да придобият самочувствие. Препоръката ми към родителите е те да бъдат по-отворени към подобен тип занимания, тъй като това може да бъде позитивно както за самите пациенти, по този начин и за цялото семейство и обкръжаващата среда ", сподели Стефания Колева.

Освен като лице на идеята, тя поддържа акцията и в ролята си на сертифициран арт терапевт, като организира първото от поредност арт ателиета за дребните пациенти. По същото време, техните родители имаха опцията да се съветват с лекари-специалисти и да получат препоръки и отговори на въпросите си по отношение на грижата за своите деца.

В събитието взеха присъединяване и доктор Радислав Наков, ръководител по външните въпроси на АРМО и специалист-гастроентеролог, доцент доктор Гриша Матеев, ръководител на Българското дерматологично сдружение, доктор Милена Кирилова, специалист-ревматолог и Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), сътрудник на акцията. Всички присъстващи се сплотиха към посланието, че децата с автоимунни болести и техните фамилии се нуждаят от поддръжка, схващане и съпричастност.

" Тези нелечими хронични болести засягат все по-младо и интензивно население, в това число и деца. Основна цел на акцията е възстановяване на взаимоотношенията сред лекари и пациенти и сливане на напъните за постигането на дълготрайна дълбока ремисия. От друга страна желаеме да обърнем изключително внимание на профилактиката, ранното диагностициране и навременното започване на терапия като гаранция за още по-успешно лекуване ", сподели доктор Радислав Наков по време на откриването. Той добави, че арт ателиетата, проведени в границите на акцията, са образец за актуален вид връзка сред лекари и пациенти и за сложна грижа за деца с възпалителни автоимунни заболявания.

 1997167 " Псориазисът е хронично заболяване, което визира и децата, въпреки и по-рядко от възрастните. Децата обаче, за разлика от възрастните, одобряват заболяването прочувствено, съществено и не се помиряват, не могат да погледнат на нея метафизичен. Освен това, околната среда при детето е нетолерантна към минуса и към разликата. Това предизвиква стрес и нарушава качеството на живот на дребните пациенти ", добави доцент доктор Матеев, специалист-дерматолог.

" Децата би трябвало да бъдат подтиквани да одобряват назначеното лекуване, да съблюдават прецизно двигателния и хранителния режим, които са им наложени от експертите. Медицината се развива интензивно в областта на биологичните средства, които дават късмет и вяра за децата да живеят обикновено ", сподели доктор Милена Кирилова, специалист-ревматолог и заключи в резюме резултатите от използването на актуалните лечения за лекуване на ювенилния идиопатичен артрит, най-често срещаното възпалително автоимунно заболяване при децата. " Малките пациенти реализират клинична ремисия, само че единствено при навременно сложена диагноза и стартирано лекуване ", добави тя.

Анета Драганова, представител на АПРА, показа персоналния си опит като пациент, диагностициран с ревматоиден артрит от дете. " Аз също бих подчертала върху разговора сред доктор, родител и пациент. Родителите би трябвало да получават пълноценна информация от експерти – от доктор и от психолог. Те би трябвало да бъдат особено подготвени и какво би трябвало да показват в учебно заведение на учителя да вземем за пример и по какъв начин би трябвало да обяснят на останалите това, което изпитва тяхното дете. "

Следващото арт ателие за деца с възпалителни автоимунни болести ще се организира на 4 ноември, от 10:30 часа в СОХО, ул. Искър 4. Събитията в границите на акцията се провеждат с поддръжката на АбВи България и в партньорство с Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и онлайн платформата Probudise.bg, която съдържа информация за най-често срещаните автоимунни болести.

Инициативата получи мощна поддръжка от българските медии. Партньори на акцията са Българска национална телевизия, Българско национално радио, bTV Radio, Дарик Радио, в. " 24 часа ", в. " Всичко за фамилията ", сп. " Моето дете ", сп. " Енциклопедия здраве ", сп. " Майчинство ", сп. " МедПост ", сп. " Кенгуру ", Puls.bg, Dir.bg, 24chasa.bg, MedicalNews.bg, Actualno.com, iNews.bg, Novinite.bg, Roditel.bg, Moetodete.bg, MamaNinja.bg, NoviteRoditeli.bg, Purvite7.bg, Deteto.info, BG Mamma, DoctorOnline.bg, 24zdrave.bg, Zdrave.net, iWoman.bg, Jenite.bg и Mila.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР