На 28 октомври 1992 г. след неприет вот на доверие

...
На 28 октомври 1992 г. след неприет вот на доверие
Коментари Харесай

На този ден преди 25 години съдбата на България коренно се променя

На 28 октомври 1992 година след неприет избор на доверие министър-председателят Филип Димитров подава оставка. Правителството остава на власт до 30 декември, когато с третия мандат, който е връчен на Движение за права и свободи, е образувано държавно управление с министър-председател Любен Беров.

Правителството на Филип Димитров е назначено с Решение на XXXVI Обикновено Народно заседание от 8 ноември 1991 година Това е първото дясно държавно управление след измененията през 1989 година

За своя съществена цел държавното управление афишира „ промяната на системата “ и слага началото на структурна промяна в стопанската система, като внася нужните закони за реставрация и приватизация. В региона на външната политика се прави внезапен завой в посока доближаване със Съединени американски щати и Западна Европа. Даден е и сполучлив старт на процеса на европейска интеграция. Във вътрешната си политика обаче държавното управление търпи доста рецензии и се конфронтира със синдикатите и медиите.

През септември 1992 година избухва така наречен оръжеен скандал, когато ръководителите на специфичните служби дават невиждана конференция, на която военачалник Бриго Аспарухов декларира, че консултант на премиера Филип Димитров е взел участие в оръжейна договорка с Македония. През октомври 1992 година държавното управление на Димитров внася избор на доверие в Народното събрание, само че губи гласуването, защото Движение за права и свободи не го поддържа, и по този начин пада от власт.

Според някои анализатори след ръководството на първото държавно управление на Съюз на демократичните сили стартира развой на основаване на силови групировки, завладяване на основни постове в бранша на националната сигурност от фрагменти на някогашната Държавна сигурност и мутризиране и криминализиране на българския преход.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР