На 28 март Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет ще

...
На 28 март Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет ще
Коментари Харесай

МОК няма да позволи пълна изолация на руските спортисти, заяви президентът на организацията

На 28 март Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет ще разиска въпроса за присъединяване на руснаци и беларуси в интернационалните надпревари, съобщи президентът на организацията Томас Бах
Той напомни, че учредителните документи на организацията не разрешават цялостна изолираност на хората въз основа на тяхното поданство.
Томас Бах, президент на МОК: „ Намираме се пред алтернатива. Чувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортисти. От друга страна, ние като световна организация сме виновни за правата на индивида и Олимпийската харта. И двата съставния елемент не разрешават такава тотална изолираност на хората с избран паспорт.”
Бах също се опълчи на съветските спортисти да бъдат третирани като носители на групова виновност.
Томас Бах: „ Ако политиката взема решение кой може да се състезава, тогава спортът и спортистите стават принадлежности на политиката. Тогава спортът не може да съобщи своята сплотяваща мощ. “
В същото време ръководителят на МОК означи, че тези, които интензивно поддържат дейностите на Русия в Украйна и носят съответните знаци, не би трябвало да вземат участие в надпреварата.
На 28 март Изпълнителният комитет на МОК ще разиска присъединяване на руснаци и беларуси в интернационалните надпревари, като вземе поради мненията на членовете на МОК, националните олимпийски комитети и интернационалните федерации.
През януари МОК разгласи, че няма да възразява против присъединяване на спортисти от Русия и Беларус в интернационалните надпревари, при изискване че са изпълнени няколко условия. Сред тях са спазването на антидопинговите правила и представянето под безпристрастен байрак. Освен това от спортистите се изискваше " да не се опълчват на мироопазващата задача на МОК ", интензивно подкрепяйки Русия в спора. По-късно обаче МОК съобщи, че е прибързано да се приказва за допускане на руснаци до игрите през 2024 година в какъвто и да е статут.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР