На 28 февруари 2023 г. от 17:30 ч. в залата

...
На 28 февруари 2023 г. от 17:30 ч. в залата
Коментари Харесай

Проф. Петър Стоянович представя в Севлиево книгата си Фернинандеум

На 28 февруари 2023 година от 17:30 ч. в залата за събития на Градска библиотека - Севлиево любимецът на генерации читатели и фенове проф. д. и. н. Петър Стоянович ще се срещне със севлиевци, с цел да им показа книгата си „ Фердинандеум “ - научно-исторически труд, описващ в детайлности първите 25 години от ръководството на Цар Фердинанд.

Книгата визира сфери на държавното развиване като: армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, връзките, железопътния и морския превоз, културата, образованието, науката, публичния живот, благотворителността и други.

" Фердинандеум " е един огромен роман за модернизацията на България от 1887 до 1912 година Едни 25 години на спокойно битие на България, като изключим обществените разтърсвания, несъмнено. В тях България, от положение на османска азиатска провинция, става европейска страна.

Това е разследване, несъмнено, на един огромен обществен, изключително елитарен напор към Европа, отпред на който стои българския държател - княз, след това цар - Фердинанд I. На неговото присъединяване в този огромен напредък е отдадена тази книга. Тя е венецът на едни дългогодишни мои проучвания, които откриха изявления в обособени по-малки книги, само че това в този момент е увенчаването на този труд ", разяснява проф. Стоянович.

Съорганизатори на събитието са Община Севлево и Исторически музей - Севлиево.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР