На 28 август председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви,

...
На 28 август председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви,
Коментари Харесай

Берлински процес в Тирана: Влизане в ЕС „по заслуги“, но без твърда дата

На 28 август ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Европейският съюз и Западните Балкани би трябвало да бъдат изцяло готови за разширение до 2030 година


Днес от Тирана, където се организира срещата на върха на Берлинския развой, среща, белязана от войната сред Израел и Хамас, още веднъж беше подложен акцент върху възможното разширение на съюза в недалечно бъдеще.

Но този път нямаше дата.

Европейските водачи приканиха за разговор сред Косово и Сърбия след неотдавнашния скок на напрежението. Това се случи на районна балканска среща на върха през днешния ден в албанската столица Тирана.

„ Без твърда дата “

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се изрече ясно и чисто.

" Определянето на дата в никакъв случай няма да бъде задоволително за страните-членки ".

За Фон дер Лайен общата методология, която беше призната и от Европейския съвет, е подобаващ развой.

Дори немският канцлер Олаф Шолц изрази убеждението си, че всичко се основава на заслуги, само че за разлика от Фон дер Лайен призна, че " е неточност, че Западните Балкани не са се включили ".

" Убеден съм, че е неточност, че откакто се срещнахме в Солун преди 20 години, Западните Балкани не се причислиха към Европейския съюз ".

За Шолц интеграцията би трябвало да настъпи допустимо най-скоро - с цел да не угасне европейската фантазия в района.

Фон дер Лайен показа на масата новия проект за Западните Балкани, който има четири стълба и изисква промени от страните в района. Тя направи и паралел сред Тирана и Варшава преди интеграцията на последната.

" Европейският лицей беше открит преди Полша да стане страна-членка на съюза, уверена съм, че това ще се случи и с Албания ".

От друга страна, с положителен дух министър председателят на Албания Еди Рама, като хазаин на срещата на върха, която се организира за първи път отвън съюза, съобщи, че нещо фундаментално се е трансформирало.

" Срещата на върха донесе изключителни резултати. Дори тази конференция и това, което се споделя през днешния ден, е ново и позитивно. Европейски Съюз се отваря още повече към страните - членки на Европейски Съюз, като се съгласи да предприеме спомагателни стъпки ".

Според Рама Европейски Съюз е подготвен да предприеме стъпки към участието на страните от Западните Балкани.

" Сега всичко е доста друго. Аз съм доста оптимистично надъхан във връзка с този метод. Тази Комисия трансформира неща, които бяха немислими за нас преди 2 години ".

След убийството на косовски служител на реда и трима сръбски въоръжени лица при конфликти в размирния север на Косово, тлеещите търкания ескалираха до най-високото си равнище от години.

" Време е да преодолеем споровете, които не престават към този момент прекомерно дълго ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц на срещата на върха. " Неотдавнашното изостряне на обстановката в Северно Косово потвърди какъв брой значимо е това ".

Брюксел изрично осъжда " ужасното нахлуване ", което се случи на 24 септември, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция след срещата.

" Намираме се в развой, в който би трябвало да се открият обстоятелствата за нападението, тъй че изчакваме резултата от следствието и въз основа на него ще вземем решение за идващите стъпки. "

В навечерието на събитието тя прикани Белград и Прищина да се върнат към спонсорирания от Брюксел разговор за нормализиране на връзките.

" Това е пътят към бъдеще, в което Косово и Сърбия ще бъдат част от Европейския съюз ", съобщи тя в Тирана.

Сръбският президент Александър Вучич обаче не участва на тазгодишното издание на годишната среща на върха. Вместо това той отпътува за Пекин за форума " Един пояс, веднъж ", където би трябвало да подпише съглашение за свободна търговия с Китай.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич обаче участва на срещата на върха в Тирана.

На еднодневната среща бяха разисквани по-голямо доближаване с Европейския съюз и " поддръжка за екологичния и цифровия преход ".


Лидерите също по този начин ратифицираха съглашение за взаимно признание на професионалните квалификации и оповестиха откриването на кампус на Колежа на Европа в Тирана.

Срещата през днешния ден беше деветата среща на върха в границите на Берлинския развой, стартиран през 2014 година от тогавашния немски канцлер Ангела Меркел.

Берлинският развой има за цел да насърчи политическия разговор, съдействието и помиряването сред шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. Той е и място за поощряване на по-тесни връзки с Европейски Съюз - в годишната среща на върха вземат участие девет държави-членки, в това число Франция и Германия.

Шестте страни от Западните Балкани са на разнообразни стадии по пътя си към Европейски Съюз.

" Не може да има твърда дата за присъединение, без значение от това по какъв начин сте се реформирали или не ", съобщи Фон дер Лайен, чиито чиновници дават отговор за оценката на напредъка на тези държави-кандидатки в осъществяването на критериите за участие.

Тя акцентира, че участието в Европейски Съюз е " развой, учреден на заслуги ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел провокира неспокойствие, когато Брюксел се върна на работа след лятната почивка, като прикани Европейски Съюз да бъде подготвен да се разшири до 2030 година

Унгария, Нидерландия, Румъния и Испания също се причислиха към срещата на върха тази година по покана на албанския министър-председател Еди Рама.

Мишел и крайният период 2030 година

Председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел освен че не се отхвърли от изказванията си по отношение на крайния период за разширението на Европейския съюз, който е 2030 година, само че и го затвърди по време на срещата на върха на Берлинския развой, като акцентира, че и двете страни би трябвало да са подготвени.

Той даде да се разбере, че схваща за какво има песимизъм във връзка с процеса, поради дългото очакване. Той даже шеговито подсети за сравнението, което албанският министър-председател Еди Рама направи с Балканите, отразени като " младоженка, която чака младоженеца на сватбата, а той в никакъв случай не идва ".

Но съгласно Мишел сватбата към този момент се приготвя от Европейски Съюз и в границите на това десетилетие страните би трябвало да са подготвени за разширението на съюза. При това, без да се не помни, че участието би трябвало да се прави по заслуги.

" Трябва да се стартира и сериозен спор за бъдещето на Европейски Съюз и в Гранада в действителност беше реализирано единодушие, че би трябвало да се подготвим за идващото разширение ", посочи той. Като най-после добави, че към този момент са показани ясните цели на района за участие.

Но това, което би трябвало да се покаже, е фактът, че Балканите са подготвени да оставят споровете зад тила си и да стартират да работят за съдействие между тях, като по този метод се приготвят за влизане в Европейския съюз.

След това той не подмина и спора в северната част на Косово, където прикани за понижаване на разговора и за дълготрайно решение на казуса.

Планът на фон дер Лайен за Европейски Съюз

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си при започване на срещата на върха на Берлинския развой, която се организира в Тирана, акцентира, че " проектът на Европейски Съюз за напредък на Западните Балкани има за цел да насърчи районния напредък и доближаването сред нас ".

" Той има капацитета да удвои размера на стопанските системи на Западните Балкани през идващото десетилетие. Положихме здрави основи с стопански вложения. Резултатите са забележими. Икономиките на БП са 35% от междинните за Европейски Съюз. Трябва да разгърнем капацитета на Западните Балкани. Всеки път, когато сме имали разширение, страните са имали стопански напредък, само че и самият Европейски Съюз също се е уголемявал. Това са правилата на проекта за напредък ", сподели тя.

Председателят посочи, че страните би трябвало да завършат построяването на своя районен пазар.

" Условието е страните от Западните Балкани да предложат условия на своите съседи, с цел да продължат напред. Това е тласък за отваряне на вратите в стопански проект. Само като работим дружно, можем да създадем по този начин, че ЗБ да влязат в сърцето на Европейски Съюз. Посланието е, че това са мнения за взимане на решения, не позволявайте на опциите да се изплъзнат ", добави Фон дер Лайен.

Наред с други неща Урсула фон дер Лайен акцентира, че срещата на върха се организира за първи път в района.

" С цялостни думи е обяснено, че сме очевидци на ужасна война, която Русия стартира против Украйна. Станахме очевидци и на ужасна терористична офанзива от страна на Хамас, която погреба повече от 1400 дами мъже деца бебета, единствено тъй като са евреи. Живеем на горяща планета, провокирани от изкуствения разсъдък, имаме потребност от най-хубави другари. Нека работим за това вие да станете част от Европейски Съюз, който е посочил, че е допустимо да се реализира дълготраен мир ", съобщи тя.

В неделя следобяд ръководителят фон дер Лайен се срещна с президента на Албания Байрам Бегай и министър-председателя Еди Рама, където разискаха процеса на участие на Албания в Европейски Съюз.

Срещата е опция да се разиска с районните водачи новият План за напредък за Западните Балкани, който сега се приготвя от Комисията и който има за цел да донесе някои от изгодите от участието в Европейски Съюз на хората от Западните Балкани. Това става посредством консолидиране в единния пазар, районно икономическо съдействие и ускорение на главните промени и увеличение на финансовата поддръжка.

Планът ще добави поддръжката, която към този момент е предоставена в границите на стартиралия през 2020 година Икономически и капиталов проект на Европейски Съюз в размер на 30 милиарда евро, който досега е мобилизирал 16 милиарда евро вложения за основни планове.


По време на срещата на върха водачите от Западните Балкани ще обсъдят напредъка по районния общ пазар на Западните Балкани, в това число осъществяването на споразуменията за районна подвижност, подписани предходната година в Берлин. На срещата на върха ще бъде регистрирано и неотдавнашното непринудено понижаване на таксите за роуминг сред района и Европейски Съюз, за което поддръжката на Комисията и на Съвета за районно съдействие беше от значително значение. Накрая сътрудниците от Западните Балкани ще одобряват редица взаимни заявления по отношение на съдействието в области като климата и замърсяването, цифровия преход, улеснението на търговията и превоза, упоритостта за присъединение към Единната зона за заплащания в евро и желанието за основаване на екран за доближаване.

Шолц се стреми да преодолее споровете

Канцлерът на Германия Олаф Шолц при откриването на срещата на върха на Берлинския развой в Тирана, която за първи път се организира отвън границите на Европейския съюз (ЕС), изиска от Косово и Сърбия да изпълнят постигнатите досега съглашения в границите на процеса на разговор за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия под егидата на Европейски Съюз.

Докато говореше за темпото на разширение на Европейски Съюз, той загатна за напрегнатото течение в връзките сред Косово и Сърбия, изключително след терористичния акт на 24 септември в северната част на Косово.

" Дойде време да преодолеете споровете, които не престават отдавна и в действителност ви задържат и задържат на място. Неотдавнашната ескалация в Северно Косово потвърди какъв брой значимо е това. Трябва да приключим осъществяването на споразуменията, реализирани в границите на разговора за нормализация с медиатора на Европейски Съюз ",каза той.

Мащабното изостряне на обстановката в размирното Северно Косово оказа значително въздействие върху блокирането на напредъка на процеса на разговор, който държи западните дипломати заети през цялото това време, макар че Европейски Съюз чака страните да се върнат на масата за договаряния под грижите на европейските медиатори в Брюксел.

А в албанската столица остава и министър председателят на Косово Албин Курти, който се чака да организира двустранни срещи, в това число среща с немския канцлер, на която се чака да бъде прегледана актуалната обстановка в северната част на Косово и продължаването на разговора за нормализиране на връзките след събитията.

Курти желае „ наказания за Сърбия и сигурност за Косово “

След приключването на първия ден от срещата на върха на Берлинския развой в Тирана министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи пред кореспонденти, че е изискал от всички страни да осъдят терористичното и престъпно нахлуване в Сърбия, при което на 24 септември в Банье и Звечан беше погубен полицейският сержант Африм Буняку.

" Нуждаем се от повече сигурност за Косово след непрекъснатите набези. На 29 май нападнаха КФОР, десетки ранени бойци, на 14 юни отвлякоха трима наши служители на реда, а в този момент убиха един служител на реда. Важно е да няма четвърти епизод от тези незаконни уроци на Сърбия и да има наказания за Сърбия и сигурност за Косово ", съобщи Курти.

Той също по този начин акцентира, че е изискал от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич да подпише анекса към съглашението сред Брюксел и Охрид, само че съгласно него тя не е показала интерес.

" Имаме съглашение със Сърбия, което се основава на взаимното признание, то би трябвало да се извършва. Имаме и анекс за осъществяване, поискахме да бъде подписан, само че Сърбия отхвърли. Днес помолих сръбския министър-председател Ана Бърнабич да подпише този анекс. Казах им да подпишат главното съглашение и приложението за осъществяване, само че те не демонстрираха интерес ", акцентира Курти.

Ръководителят на държавното управление на Косово акцентира, че " Северът е земята на Косово " и че съгласно него териториалната целокупност е неприкосновена.

" Разговаряхме намерено с всички и благодаря на всички за конструктивността ", добави той.

Премиерът акцентира, че сега президентът на Сърбия Александър Вучич е ангажиран в Китай с визитата си там и със срещи с източните суперсили.

Макрон връчва влиятелно отличие

Френският президент Еманюел Макрон стартира първото си публично посещаване в Албания довечера, като връчи най-високото отличие на Република Франция на известния албански публицист Исмаил Кадаре.

Вече за Франция - страната, която писателят толкоз доста обича, която толкоз доста го е вдъхновявала - Кадаре е " Велик офицер на Почетния легион ".

Макрон акцентира, че Кадаре е съдействал за огромното събуждане на народите, които са вдигнали желязната завеса.

" Имаме доста работа ", съобщи консултант на френския президент Еманюел Макрон, " със угриженост както за Сърбия и Косово, по този начин и за Босна ".

Макрон ще остане в Албания във вторник за двустранни срещи.

Денков в Тирана

България има право да постанова такса върху вноса и преноса на съветски газ. Така министър председателят акад. Николай Денков разяснява от Тирана въведената от Народното събрание такса от 20 лв. за мегаватчас или почти 100 кубически метра съветски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в действие от 13 октомври т.г., оповестиха от държавната пресслужба.

Въпреки глобите против Русия „ някои страни получиха позволение да внасят съветски газ, тъй като нямаха други благоприятни условия. Такива са Унгария и Сърбия. Но към този момент има интерконектори, тъй че има други възможности и съветският газ не би трябвало да се употребява с някакви специфични преференции “, сподели още министър-председателят. Той даде образец с контракта с турската компания „ Боташ “, подписан от служебното държавно управление. В него има такса, обвързвана с вноса и обработката на течния природен газ. „ Всъщност таксата, която ние въведохме, основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа, който идва от Русия “, уточни акад. Денков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР