На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр.

...
На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр.
Коментари Харесай

Варна ще отбележи деня на 13-те поименни безсмъртни българи

На 28 август 2018 година, от 18:00 ч., в гр. Варна, в постройката на Радио Варна, ще бъде маркирана тържествено 25 годишнината на концепцията на Ваклуш Толев за " Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи " и 75-годишнината от кончината на Цар Борис ІІІ – Обединител.

В същия ден fт 17:00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред балерефа на цар Борис ІІІ – Обединител, в градинката зад правосъдната палата, сред паметника на Цар Калоян и катедралния храм Св. Успение Богородично.

От 14:30 ч. в гр. Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя пред стелата на мястото, несъмнено за създаване на Дом-светилището.

По самодейност на Фондация " Безсмъртни българи " и съдружие " Общество Път на Мъдростта " Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде маркиран и в София, Пловдив, Видин, Добрич, Стара Загора, Хасково, Бургас и др. 

Преди четвърт век във Варна на 28 август Ваклуш Толев за първи път прокламира концепцията си за създаване на Дом-светилище и одобряване на 28 август за Ден на 31 поименни безсмъртни българи. Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската независимост, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския талант, Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

Те са изведени от духовния растеж на 13-вековното съществуване на България. Тези персони не са единствено минало великолепие, а въплъщават хрумвания и път за бъдеще, от които се нуждаем в сегашното. 

На 13 декември 1997 година в Пловдив, основан е Инициативен комитет от над 100 културни институции за реализиране концепцията на Ваклуш Толев, който се обръща с възвание към българската общност и анонсира концепцията в десетки градове на страната.

На 28 януари 2003 година във Велики Преслав, Общинският съвет утвърждава с решение листата на 13-те безсмъртни българи и място за изграждане на Дома-светилище.

Изработен и дарен е архитектурен план на бъдещия Дом-светилище от българския проектант Алеко Христов.

На 13 февруари 2005 година публично е оповестено основаването на фондация " Безсмъртни българи “, която да набира средства за построяването на Дом-светилище за 13-те безсмъртни българи и да работи за одобряването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи.

На 28 август 2013 година в София, за първи път е показана пред обществеността изложбата " 13 безсмъртни българи “, която след това гостува в над 30 града в страната

На 28 август 2016 година в  Велики Преслав. Фондация " Безсмъртни българи “ откри осведомителна стела на мястото, където ще бъде повдигнат Домът-светилище на 13 безсмъртни българи.

Учреден е почетен знак – плакет, който се връчва на персони и институции с принос към реализирането на концепцията.

За първи път почетният знак – плакет с признателен адрес е връчен тържествено на кмета на Велики Преслав доктор Александър Горчев за приноса на Общината за осъществяване на концепцията.

Ежегодно празнувания на Деня на 13-те безсмъртни българи се провеждат в цялата страна, както и тържества във връзка бележити дати и годишнини от историята ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР