На 28 април стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно

...
На 28 април стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно
Коментари Харесай

Варненци ще се състезават по стълби, докато събират отпадъци

 На 28 април стълбите към плаж Галата ще домакинстват ексцентрично съревнование по стълби, в което могат да се включат единствено тези, които слизайки към плажа събират дребни боклуци и оказват помощ за изчистването на терена, заяви за Varna24.bg Нора Стефанова. Събитието се организира във връзка Международния ден без асансьори 2021 на Международната асоциация по спорт и просвета, основана в Дания.

Морската столица ще стане част от интернационалната самодейност с помощта на съдружие " Пауър Джъмп “, които от години разпространяват разнообразни форми на физическа интензивност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от главните си дела в едно – стимулиране на физическата интензивност и облагородяване на градската среда. За задачата уредниците са се ориентирали към сантименталните стълби, които водят към дивия плаж Галата, заради обстоятелството, че те са по едно и също време хубав и комфортен за спортуване маршрут, който обаче постоянно е посипан с бутилки, фасове и опаковки.

На 28 април (сряда), сред 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е записал във формуляра за регистрация като участник в надпреварата, ще има опция да премери силите си в изкачването за време на не дребния брой стълби. Освен предварителната регистрация, основно изискване за присъединяване е събирането на дребни боклуци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След проявление на събраните дребни боклуци, участникът ще стартира изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания отпадък. Организаторите споделят, че все още към този момент има регистрирани 26 участници.

" Основната цел на самодейността е да притегли вниманието към градската среда като опция за повече физическа интензивност измежду жителите. Особено в подтекста на пандемичната конюнктура, хората имат все по-осъзната потребност както да се движат повече, по този начин и да бъдат на открито. Проектирането и пресъздаването на публичните пространства е потвърдено, че може да даде опция за поощряване на постоянната физическа интензивност. Ето за какво урбанистите, дизайнерите и архитектите могат да играят дейна роля в повишение равнищата на физическа интензивност на хората, като съзнателно проектират публични пространства, улици и стълбища, които примамват и предизвикват хората да спортуват “ – показа с нас Мирослав Тодоров, ръководещ Пауър Джъмп. – " В нашия случай избрахме привлекателно, само че занемарено място. Когато оглеждахме стълбите дали са подобаващи за събитието, те бяха обрасли и осеяни с отпадъци. Голямата изненада пристигна, когато след популяризирането на събитието локални хора от Галата ни писаха, че някой е почистил и окастрил стълбището. “

Въпреки това, уредниците ще подтикват участниците да се включат в събирането на дребните боклуци, с необикновен акцент върху фасовете, на които Пауър Джъмп обръщат особено внимание като боклук още от предходната година, когато стартираха герила маркетинг акцията си с великански фасове из града.

Това е първата от серия начинания за 2021 година, които локалната организация са подготвили като част от присъединяване си в националната платформа за чиста и красива среда - _Място България на съдружие БГ Бъди деен. Пауър Джъмп възнамеряват да провеждат и партнират в още няколко атрактивни събития със спортна устременост под мотото #БезОтпадъци в партньорство с Еко-Партнърс, както и да продължат почналата през миналата година битка със замърсяването и нерегламентираните сметища в околност Перчемлията. На локалната територия в идеята за чиста среда и море по плана са се присъединили и Морски клуб " Приятели на морето “ с начинания, насочени към чисти плажове. Проектът се осъществя с поддръжката на фондация Кока Кола.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР