На 28 април 1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му

...
На 28 април 1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му
Коментари Харесай

28 април 1945 г. Съпротивата екзекутира Бенито Мусолини

На 28 април 1945 година Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската опозиция. Цялата страна е обхваната от мощно антифашистко въстание, а от юг настъпват англо-американски войски.

Въстанието се управлява от основания преди повече от година Национален комитет за избавление на Северна Италия (КНОСИ), в който вземат участие пет партии - от комунистите до християндемократите. А командването на партизанските сили с над 200 000 бойци е поверено на основен партизански щаб отпред с военачалник Рафаеле Кадорна.

Към 25 април въстаниците откриват надзор над огромните промишлени центрове Торино, Милано и Генуа и доста други селища.

Дучето е в Милано още от 14 април. Чувствайки се предаден и зарязан от своите немски настойници, той обезверено търси път за избавление. Негов емисар открива контакт с някои членове на КНОСИ. Членът на комитета Сандро Пертини, предстоящ президент на Италия, е безапелационен: Дучето би трябвало да признае провалянето, да се съобщи абсолютно и да чака присъдата, издадена му от народа. Безплодни са и опитите, отново посредством медиатор, да подири леговище в Швейцария. Властите в Берн дават да се разбере, че не възразяват на идването на дами и деца, само че никога не могат да одобряват фашистки главатари.

Оказал се в невъзможност, следобяд на 25 април Мусолини напуща Милано и с доближени се насочва на север. Следващия ден към него се причислява и артистката Клара Петачи, която му е държанка от 1932 година След премеждия двамата, както и други сподвижници на диктатора, се вливат в немска военна колона, която се изтегля по стръмно алпийско шосе. Никой не знае къде ще стигнат, както и че са навлезли в регион, който се управлява от 52-ра ударна партизанска бригада „ Луиджи Клеричи”. Нейн пълководец е граф Пиерлуиджи Белини деле Стеле.

Сутринта на 27 април колоната е спряна от партизански пост край селището Мусо. Партизаните са малко и по тази причина се съгласяват да пропуснат германците (близо до границата те са разоръжени и пленени), като задържат пътуващите с тях италиански фашисти. При огледа на един от камионите партизанинът Джузепе Негри вижда дремеща в ъгъла фигура в немска униформа.

На въпроса какъв е този човек, немски бойци дават отговор: „ Пияница”. Негри повдига пелерината, с цел да прегледа лицето на „ пияницата”, и незабавно познава Мусолини. Дучето, неговата държанка и други фашисти са свалени от колите. Арестуваните са отведени в близкото планинско градче Донго, където е командването на 52-ра бригада. За по-сигурно Мусолини и Петачи са откарани в дребното село Бондзаниго. Там са настанени в дома на доверено селско семейство, персонално познато на политкомисаря на бригадата Микеле Морети. За защита са оставени двама партизани.

В 16.10 ч. на 28 април 1945 година Дучето е екзекутирано. Труповете на убитите са откарани на площад „ Лорето” и окачени с главите надолу на скелето на локална бензиностанция. Символиката е трагична - на същото място на 10 август 1944 година фашистите са оставили за наставление телата на 15 патриоти, разстреляни като заложници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР