На 27 юли 1147 г. е основан град Москва. Първото

...
На 27 юли 1147 г. е основан град Москва. Първото
Коментари Харесай

На 27 юли 1147 г. град Москва е основан

На 27 юли 1147 година е учреден град Москва.

Първото ѝ споменаване датира от 1147 година, когато съгласно хрониките там се срещат князете Юрий Долгорукий и Светослав Олгович. Тази година условно се приема за година на учредяване на града. По това време Москва е нищожно градче в отдалечена област с преобладаващо угро-финско население. През 1156 година Юрий Долгорукий, към този момент популярен княз на Киев, построява към Москва дървени стени и трап, поради което по-късно е одобряван за създател на Москва.

След оплячкосването през 1237 година -1238 година, когато монголците изгарят града до основи и избиват жителите му, Москва се възвръща и става столица на полунезависимо княжество. Макар че градът е още веднъж разграбен от монголците през 1293 година, заради изолираното си местонахождение той остава настрана от главните посоки на техните походи. Възползвайки се от това, поредност амбициозни владетели, почнала с Даниил, най-малкия наследник на великия княз Александър Невски от династията Рюрикови, трансформират Москва в един от основните политически центрове в съветския североизток, наред с Твер и Нижни Новгород.

Хегемонията на Москва е дефинитивно одобрена през 1327 година, когато княз Иван Калита нанася проваляне на Твер и придвижва столицата на великите князе на Владимир-Суздал в Москва. Заедно с това Иван Калита се трансформира в основен наместник на владетелите на Златната орда измежду прилежащите съветски княжества и получава правото да събира изплащаните на Златната орда налози.

Прекъсвайки съветската традиция за делба на княжествата сред наследниците на владетеля, Иван Калита оставя владенията си на своя максимален наследник. Наследниците на Иван Калита не престават де се разчитат на поддръжката на монголите и интензивно се намесват в нейните вътрешни междуособици, което през 1382 година довежда до опожаряването на Москва от Тохтамъш, един от кандидатите за престола на Златната орда.

През XV в. Златната орда се разпада на няколко враждуващи между тях страни и през 1480 година московският княз Иван III дефинитивно отхвърля зависимостта си от тях. Въпреки това той съумява да резервира властта си в съветските земи и Москва се трансформира в столица на обширна страна. През 1571 година, при ръководството на Иван Грозни, градът е високомерен от войски на Кримското ханство, които го изгарят изцяло, като се изключи Кремъл.

През 1703 година цар Петър Велики, сложил си за цел модернизацията и отварянето на страната към Европа, стартира построяването на град Санкт Петербург на брега на Балтийско море. През 1712 година столицата на Русия публично е преместена от Москва в Санкт Петербург.

След триумфа на Октомврийската гражданска война през 1917 година нейният лидер Владимир Ленин, боейки се от непозната намеса, реалокира назад столицата в Москва на 5 март 1918 година

С население над 11 милиона души актуалната столица на Русия е най-големият град в Европа и пети в света и едно от главните политически, стопански, културни и научни средища на континента.

Москва се намира в централната част на Европейска Русия, на двата бряга на река Москва в Източноевропейската низина. Около 40 моста пресичат реката и свързващия с Волга канал Москва. Освен тях през града протичат няколко десетки канали и притоци на река Москва, най-големият от които е река Яуза, а множеството от дребните са затворени в тръби под улиците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР