На 27 януари т. г. от 17.30 ч. в Младежки

...
На 27 януари т. г. от 17.30 ч. в Младежки
Коментари Харесай

„Песни, музика …и две книги“. Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев представят своите книги в родния Добрич

На 27 януари т. година от 17.30 ч. в Младежки център жителите и гостите на Добрич ще се срещнат с гласовете на Добруджа – Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев – Финиотис.

Гост на града ще бъде и акордеонистът Цветан Цонев.

Ще бъдат показани книгите „ За песните на моята душа “ от Галина Дурмушлийска – Издателство „ Мартине “ – Добрич с шеф Николай Мирчев, и „ Разпалени въглени “ от Добрин Добрев – Издателство „ КМ “ – България в лицето на господин Константинос Марицас. В текста ще ни вкара Петранка Божкова.

Ще се насладим на живите осъществявания на Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев, ще чуем обичани национални песни от добруджанската фолклорна област, както и от други области.

Първата книга на Галина Дурмушлийска „ За песните на моята душа “ е „ красива приказка за музиката и за едно потомство, чиито песни ще останат вечно в златния фонд на БНР “. Тя е автобиографична и съдържа истории от ранното ѝ детство до през днешния ден, в това число и от интервала ѝ в Холандия, където основава хор „ Чубрица “. В книгата на Дурмушлийска са включени още песни от родното ѝ село Ведрина, от Южна и Северна Добруджа, мемоари за 4 певици, които са оказали мощно въздействие върху нея, както и разкази на сътрудници и другари, доста фотоси, в това число и обложките на всички издадени касети и албуми. „ Изпяла съм доста песни, които съм научила или са ми дали, само че не съм пяла нищо без то да мине през душата ми “, споделя авторката.

С новата си книга „ Разпалени въглени. Спомени. Разкази. Публицистика “ ни зарадва и добруджанският артист Добрин Добрев. „ Това не е мемоарна литература. Не е и изповед. В тези страници събрах поклонението и обичта си към хората, за които пиша в тях – артисти, писатели, поети. Те го заслужават с духовния си и богат витален път, посветили се до дъно на България. Някой от тях ги няма, само че аз живях с тях, учих се, възхищавах им се… и ги резервирах в сърцето си. Много от страниците са отдадени на моята учителка Верка Сидерова – съдбоносна се оказа срещата ми с нея. Добруджа, за която един живот пеем и приказваме непрекъснато, участва в цялата книга и няма по какъв начин да е другояче. Десетилетия съм откъснат от нея, само че сънищата ми са там и все я виждам пролетна, когато класят житата и цъфтят маковете. Моята Добруджа “.

Организатор на събитието е Община град Добрич. Входът е свободен! Очакваме Ви!

* * *

ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА е родена в Добруджа. Завършва филантропична гимназия в Добрич. От 1977 година стартира да пее в Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “, а след това става негов солист. По-късно с Миланка Йорданова и Нелка Петкова под вещото управление на композитора Петър Крумов основават трио „ Добруджанка “. След напускането ѝ на Професионалния фолклорен отбор „ Добруджа “ в Добрич, стартира дългата ѝ независима кариера, в която жъне многочислени триумфи. През 2007 година е удостоена със званието Почетен жител на град Добрич, а най-високото звание, което носи с чест и до през днешния ден, е Славеят на Добруджа.

ДОБРИН ДОБРЕВ е роден в Добрич. Израства в крайграничното с. Росица, където за първи път в душата му прозвучават песните на родна Добруджа. Най-напред пее в детската студия на Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “. За огромната сцена го открива Верка Сидерова през 1986 година в състезанието „ Родна стряха ” на БНР. Така неговият глас звучи по Българското национално радио и телевизия от 1990 година до през днешния ден, където записва над 100 песни. В ученическите си години сътрудничи на вестник „ Пулс ” и „ Средношколско знаме ”. Професионалният му път минава през доста културни институти в София и стига в наши дни до Република Кипър, където живее и твори над 10 години. Създател на Българския културен център „ Възраждане “ – Кипър, чийто задача е да оказва помощ на сънародниците ни и да издига престижа на българската просвета зад граница.

ЦВЕТАН ЦОНЕВ  е ученик на Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. Работи като преподавател и диригент на оркестъра на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ – Котел. Дълги години живее и работи в Молдова, Таврия и Бесарабия, преподава в колежа в град Твърдица, Молдова. По настоящем е корепетитор в Ансамбъл за национални песни и танци – Сливен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР