На 27 януари православната църква чества Пренасяне мощите на св.

...
На 27 януари православната църква чества Пренасяне мощите на св.
Коментари Харесай

Църквата чества пренасянето на мощите на Св. Йоан Златоуст

На 27 януари православната черква празнува Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст.

На този ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 година от Комана в Цариград и полагането им в църквата " Св. Апостоли ", където била заровена и причинителката на неговите премеждия, императрица Евдоксия, брачна половинка на източния император Аркадий.

Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото изгнание. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и в този момент почиват в катедралата " Св. Петър ".

Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наедно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Той е оставил най-голямото по размер богословско творчество в Източната черква. Бил е свещеник на Константинопол шест и половина години. Светите му мощи почиват в катедралата " Св. Петър " в Рим. Чества се още на 13 ноември и на 30 януари.
Източник: БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР