На 27 септември през 1997 г. интернет търсачката на Гугъл

...
На 27 септември през 1997 г. интернет търсачката на Гугъл
Коментари Харесай

На този ден: Търсачката Google стана на 24 години

На 27 септември през 1997 година интернет търсачката на Google (Google) афишира, че това е нейният рожден ден. Иначе компанията е учредена публично на същата дата година по-късно от Сергей Брин и Лари Пейдж, до момента в който те са студенти в Станфордския университет и се пробват да измислят сполучлив логаритъм (машина) за търсене на уебстраници по основна дума.

Първоначално тя е употребена единствено на уеб страницата на Станфорд. Фирмата им е записана като частна компания на 4 септември 1998 година

Януари 1996 година Лари Пейдж стартира своята докторантска теза, чиято концепция е да се направи търсачка, която да класира резултатите по това, какъв брой пъти са представени. Заедно с Брин вземат решение, че концепцията е страхотна и от това ще излезе един доста добър артикул за все по-бързо разрастващата се World Wide Web.

На 15 септември 1997 година е регистриран домейнът www.google.com.

Август 1998 година Гугъл получава първите си 100 000 $ инвестиция, макар че към момента не е имало юридическо лице с такова име.

На 4 септември 1998 година компанията публично попълня документите за основаването си. Това колкото и резонно да приемете за дата на раждане няма да познаете. Поне не и съгласно Гугъл. В момента софтуерният колос чества рождения си ден на 27 септември, като годината на учредяване е 1998-а. Това е по този начин от 2002 година, когато за първи път пуска Гугъл Doodle по този мотив.

Но и тук има известни разминавания през годините. През 2003-а Гугъл афишира 5-ия си рожден ден на 8 септември. През 2004-а година навършва 6 години на 7 септември. През 2005-а пък взема решение, че денят е 26 септември.

Все отново точката е поставена през 2006 година, от когато датата 27 септември не се е променяла за отбелязване на рождения ден на компанията. Разбира се, изцяло в духа на техногиганта през 2013-а даже оповестиха, че не са изцяло сигурни за точната дата на рождения си ден.

 

Оттогава Гугъл продължава да се разраства непрестанно посредством създаване на нови артикули, придобиване и партньорство с други компании. Основните си доходи компанията получава от основната услуга, която предлага - Гугъл търсене - генериране на резултатите от намиране на текст в международната мрежа. На 30 декември 2005 година, след изследване измежду потребителите на Си Ен Ен (CNN), основаването на Google е оповестено за най-значимото изобретение на интернет.

Google (Google Inc.) е американска интернет и софтуерна корпорация, профилирана главно в търсенето в интернет, само че притежаваща подразделения за калкулации в облак (Cloud computing), онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в цифров тип на книги и доста други.

В последна сметка  Гугъл стана на 24 години през днешния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР