На 27 септември 2023 г. в хотел ИнтерКонтинентал, гр. София,

...
На 27 септември 2023 г. в хотел ИнтерКонтинентал, гр. София,
Коментари Харесай

Президентът Росен Плевнелиев, Соломон Паси и Томислав Цолов обявиха официалното учредяване на Косовско-българска търговска камара

На 27 септември 2023 година в хотел ИнтерКонтинентал, гр. София, се състоя формалната гала по основаване на Косовско-българска комерсиална камара (КБТК). Тази историческа стъпка в връзките сред Република Косово и Република България притегли вниманието на високопоставени персони от дипломатическите, бизнес и университетски общества, които засвидетелстваха поддръжка и интерес към самодейността.

„ Ще бъдем мощния глас на бизнеса пред управляващите и институциите в Косово и в България. “ , с тези встъпителни думи стартира речта си Томислав Цолов, един от основателите на плана за основаване на Косовско-българската комерсиална камара и ръководител на Управителния съвет на КБТК, като ясно акцентира задачите на Камарата – да предизвиква и подкрепя комерсиалните действия сред двете страни.

Соломон Паси, външният министър на България, който изигра историческа роля в признаването на Република Косово, беше поканен да приказва незабавно след господин Цолов. В приветственото си слово господин Паси изрече поддръжка за основаването на такава институция и съобщи, че като член на КБТК ще продължи да способства за икономическото развиване на връзките сред двете страни.

„ Камарата към този момент работи и чакам да бъде платформа за колаборация, да задоволява потребностите на бизнесите и посредством нея да забележим повече от Косово в България и повече от България в Косово. “ , добави Н.Пр. Делфин Плана, дипломат на Република Косово. Посланикът също показа, че КБТК е най-голямото достижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде основен детайл в положителните дипломатически връзки сред двете страни и всеки с бизнес усет ще оцени какъв брой потребно ще бъде участието в камарата. На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „ Златна лаврова клонка “ от българското Министерство на външните работи – най-почетната премия за извънреден принос за развиването и задълбочаването на двустранните връзки с непозната страна. Наградата бе връчена от заместник-министърът на външните работи на Р. България - Елена Шекерлетова.

“Икономическите партньорства и колаборация са движещи сили в днешния геополитически свят. Не единствено сред бизнеси, само че и сред хора. Вярвам и чакам огромни достижения от тази камара. “ , съобщи Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Р. Косово, която употребява времето си на сцената да пожелае шанс и триумф на начинанието.

Сред гостите, участващи в церемонията бяха госпожа Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Р. България, и господин Ментор Арифай, заместник-министър на промишлеността, предприемачеството и търговията на Р. Косово, които пожелаха триумф на Камарата.

Приветствено видеообръщение беше отправено от Косовската стопанска камара.

„ Международните връзки са сред хората, сред бизнесите и сред държавните управления. Затова дано останем и застанем дружно. “ , приключи речта си президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в КТБК като ръководител на Консултативния съвет.

По традиция вечерта приключи с дегустация на селекция виновност от Косово и България, като алегорично начало на обмена на хрумвания и благоприятни условия.

За КБТК

Мисията на Косовско-българска комерсиална камара е да се трансформира в основен сътрудник за компании и бизнесмени от Косово и България, като дава сложни услуги за поддръжка и развиване на техните бизнес връзки. Камарата ще работи интензивно за поощряване на търговията и вложенията сред двете страни и за подкрепяне на съдействието в региона на културата и образованието.

Косовско-българска комерсиална камара е ангажирана да подкрепя растежа на стопанските системи и културните обмени сред Република Косово и Република България. Ние имаме вяра, че установяването на тази Камара ще разкрие нови благоприятни условия за бизнес и съдействие сред двете страни и ще способства за по-тесни връзки сред нашите нации.

За повече информация:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР