На 27 октомври в читалището в с. Динката ще се

...
На 27 октомври в читалището в с. Динката ще се
Коментари Харесай

Лектор от БАН представя магията на българското кино в Динкат...

На 27 октомври в читалището в с. Динката ще се организира семинар на тематика:,,Българското кино – неизменима част от културното ни завещание,, за читалищните чиновници от региона. Форумът е отдаден на Деня на националните будители – 1 ноември, като самопризнание за будителския труд на работещите в читалищата. Поздравление е за празника към Регионалната читалищна гилдия и отдаване на респект към делото на будителите от Възраждането до съвремието – просветители, пазители на духовността и паметта, създатели във всички сфери на изкуството.

Събитието се провежда от Център,,Читалища,, - Пазарджик, в тясно партньорство с домакинстващото читалище,,Пробуда-1914,,. Основен преподавател е доцент доктор Александър Донев от Българска академия на науките, бранш,,Екранни изкуства,, на Институт за проучване на изкуствата и гост-преподавател в катедра,,Кинознание и кинодраматургия,, в НАТВИЗ,,Кръстьо Сарафов,,. Доц. доктор Донев е и режисьор, сценарист, и продуцент на филми. Награждаван е от Българската кино академия като продуцент, номиниран е за Наградата на София като режисьор. Член е на Европейската кино академия, на Съюза на българските кино дейци и на Съюза на българските публицисти.

Изборът на тематиката на форума е обвързван с магията на,,седмото,, изкуство да претворява действителността и с опцията му да стига елементарно до хората. С това, че родното кино пази историческата и културна памет на България, възпитава в национално съзнание и български дух, учи, разнообразява живота и образува хармония у българския фен! Казано другояче - буди и поддържа духа, съчетавайки нашите: слово, музика, картини от природата и бита.

Наред с лекция и сказка по тематиката, семинарът планува и показване на взаимната самодейност,,На кино в читалището,, на уредниците. Тя цели разпространение на българското кино посредством Читалищната мрежа в региона, като притегля внимание и увлича съидейници в концепцията, които на база интерес към заглавия от,,златния,, фонд на Националната филмотека, да сформират стратегия за прожекция на български филми на място, в читалищните салони.

Първата такава прожекция се планува на 2 февруари 2022 година в салона на читалището в с. Динката - във връзка 100 години от рождението на Великата Стоянка Мутафова.,,Специалист по всичко,, е определеният филм, в който взе участие и актрисата.

Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ,,Читалища,, - Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР