На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата

...
На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата
Коментари Харесай

27 ноември 1919 г.: В Ньой разпокъсват България

На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 година по предложение на националното съдружие " Мати Болгария ". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския кротичък контракт, по силата на който губи към 10 % от територията си и са ѝ наложени непостижими за тези времена репарации и ограничавания.

На 27 ноември през 1919 година е подписан Ньойският кротичък контракт. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттова носи наименованието си, знак на една от националните произшествия за България.

Ньойският контракт за мир е натрапен на България след провалянето ѝ в Първата международна война (1914-1918).

Според Ньойския контракт България е обременена с тежки репарационни отговорности, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в период от 37 години, след влизането му в действие, с 2 % рента върху общата сума за първата и 5 % за идващите години. Освен това, България е задължена да съобщи на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки: Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 година Югославия), Румъния и Гърция), несъмнено число добитък, както и 250 000 т. въглища.

Наред с това, тя губи Западна Тракия, която в началото се дава за ръководство от самите западни съглашенски страни, които от своя страна през 1920 година я дават на Гърция. От България се лишава Южна Добруджа, която наново се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната местност, дружно с така наречен Западни околности (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се дават на Югославия. По подобен метод страната ни е лишена от обилни територии, обитаеми с плътно българско население.

България няма да има съвременни военни технологии, флот и авиация, а наложителната военна работа е анулирана. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, в това число полицията.

Ньойският кротичък контракт просъществува до началото на Втората международна война (1939 година - 1945 г.). През този интервал България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съдружници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР