На 27 ноември християнската църква отбелязва Успението на Свети Теодосий

...
На 27 ноември християнската църква отбелязва Успението на Свети Теодосий
Коментари Харесай

Честваме Успение на Свети Теодосий Търновски, черпят красиви имена

На 27 ноември християнската черква отбелязва Успението на Свети Теодосий Търновски.
Със своята исихастка школа преп. Теодосий Търновски основава нова ера в Българската черква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревнив следовник е Св. Евтимий Търновски.
Без да заема архиерейски ранг, с помощта на престижа си на свети човек, преп. Теодосий Търновски е лидер в битката на православната черква против ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 година в Търново, на който са наказани ересите. Св. Теодосий превежда от гръцки на български език книги c творенията на светите отци, само че за жал няма сведения кои съответни съчинения.
Св. Теодосий бил талантлив и с оракулски качества. Според житиеписеца на Евтимий - Григорий Цамблак, Евтимий вижда учителя си Теодосий по време на съзерцателна молитва като огнен дирек.
На другия ден Теодосий предсказва, че Евтимий ще стане търновски патриарх, само че че при него ще бъде разорена тяхната обител и цяла България ще бъде завзета. След кончината на Св. Теодосий Търновски Цариградският синод го канонизира за светец, а патриарх Калист персонално му написва житие.
Имен ден честват Теодосий, Теодоси, Тео, Теодосия, Досьо, Доско, Доска, Дочо, Дочка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР