На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев

...
На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев заминава на посещение в Молдова | В Тараклия държавният глава ще участва в отбелязването на Деня на бесарабските българи

На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде на посещаване в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду, оповестиха от пресекретариата на президента за Moreto.net.

Визитата се организира в подтекста на 30-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Молдова, което двете страни означават тази година.

Сред тематиките на визитата ще бъдат последващото задълбочаване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Молдова, съдействието в региона на европейската интеграция и районното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде подложен и върху изискванията за запазване на културата и националната еднаквост на многочислената българска диаспора в страната. По публични данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по бройка етническа група там.

На 27 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си сътрудник Мая Санду в Президентския замък в Кишинев. Двамата ще проведат среща „ на четири очи “, след което ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изказвания за медиите.

По-късно българският държавен глава ще организира среща с ръководителя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще сервира и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал прочут в цяла Европа с упоритата си опозиция против Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е измежду най-значимите празници за българската общественост в Молдова, като президентът ще насочи одобрение към присъстващите на гала в Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “.

В постройката на образователното заведение българският държавен глава дружно с президента Мая Санду ще взе участие в двустранна среща, отдадена на активността и вероятностите пред Тараклийския университет.

В Тараклия президентът ще участва и на разкриване на пресклуб на Българската телеграфна организация.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български научен колеж “Васил Левски ” в Кишинев. Румен Радев ще отдаде респект и пред паметника „ Шипка “ в молдовската столица.

При визитата си в Молдова президентът Румен Радев ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР