На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то

...
На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то
Коментари Харесай

Димитровград ще бъде столица на танца в XV-то юбилейно издание на България танцува`2021

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се организира XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - типичен балет, присъщи и модерни танци " България танцува`2021 ". Поради пандемичната конюнктура предходната година състезанието не се организира, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще показват в 49 спортни категори в три танцови стила - типичен балет, присъщи и модерни танци. 40 танцови обединения от цялата страна са декларирали своето присъединяване в състезанието и 27 самостоятелни участника.

Жури в състав: Проф.Хикмет Мехмедов, Проф. доктор Антон Андонов, Мариана Крънчева, Илиян Недялков и Дарина Бедева ще дефинират най-хубавите измежду 461 танцови осъществявания в границите на два дни в над 20 часовия танцов маратон. Началото ще бъде обещано в събота от 9.00ч, а формалното разкриване е планувано за 14.00ч. Събитието ще се излъчва онлайн на следната интернет платформ а:

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград, уредник е Общински център за танцово изкуство " Галаксико " с началник Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и разпространява танцовите стилове: типичен балет, присъщи и модерни танци, обмяната на опит и креативните хрумвания на достиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се дефинират най – положителните танцьори в разнообразни танцови посоки във всяка възрастова група и спортна категория.

Награден фонд на състезанието:

Купа на Кмета на Община Димитровград за изцяло показване на колектив;

Гран При на Министерство на Културата

Гран При на Министерство на Образованието и Науката

Купи за най-хубаво показване на колектив за всяка една жанрова категория - типичен балет, присъщи танци и модерни танци;

Национални стипендии по стратегия на Министерство на културата за протекция и стимулиране на деца с изявени способности за I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;

Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови осъществявания за всяка една възрастова група и жанрова категория;

Медали за І, ІІ и ІІІ място за самостоятелните осъществявания и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;

Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в другите жанрови и спортни категории и възрастови групи;

Парични награди за колективи с най-високи резултати в състезанието, обезпечени от Община Димитровград

1-во място - 500 лева

2-ро място - 300 лева

3-то място - 200 лева

Жури:

Проф.Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След довеждане докрай на Държавното хореографско учебно заведение в София работи като балетист в Софийската национална опера и Балет " Арабеск ". През 1982 година приключва с отличие балетна постановка при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като основен балетмайстор и Директор на Русенската национална опера (1983-1995), Директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както основен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега).

Хикмет Мехмедов основава поредно балетни класове при Музикалните учебни заведения в Русе и Бургас. Той е основател и уредник на Първата национална креативна среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна постановка в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Лауреат е на национални и интернационалните състезания. Удостоен е със " Златна лира " и " Кристална лира " на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, по този начин и зад граница носят очебийно самостоятелни авторски решения.

Проф. доктор Антон Андонов

Завършил средно-специално обучение като артист-балетист, възпитател в Държавно хореографско учебно заведение гр. София.

Висшето си обучение продължава в АМТИИ – гр. Пловдив със компетентност хореографска постановка.

Работи като артист-солист-балетист и балетмайстор в ФА „ Тракия ” гр. Пловдив и “Слънчев бряг гр. Слънчев бряг.

Автор и постановчик на сченични танцови творби в самодейни и професионални колективи, както и член на жури в многочислени интернационалните състезания и фестивали.

Преподава български национални танци в интернационалните летни семинари и курсове следдипломна подготовка “Преподавател по Българска национална телевизия ” в АМТИИ Пловдив.

Дисциплини, по които преподава:

Български национални танци;

Практика по български екзерсис;

Хореографска композиция;

Теория на БНХ;

Методика на преподаване на Българска национална телевизия

Научно-изследователска активност:

Докторат на тематика: “Мъжки зимни традиции с игри и хора от Ямболско ”;

Хабилитационен труд на тематика: “Ръченицата в обичайния танцов фолклор ”.

Публикации:

“Ръченицата в обичайна процедура ” – сп. “Музикални хоризонти ” (2007г);

“Традиционни кукерски игри и хора от Ямболско ” – сп. “Музикални хоризонти ” (2008г);

“Мъжки игри и хора в обичая Ивановство ” – сп. “Музикални хоризонти ” (2009г).

Художествено-творческа активност:

Автор на разбъркан танц “Въртиоро ” – режисура във ФА “Тракия ”.

Мариана Крънчева

Балерина – класическа и модерна, актриса, хореограф, модел, учител по модерни танцови техники. Мариана е солистка на Националната Балетна натрупа, където танцува първи функции в спектакли като “Серенада ” хор. Дж. Баланчин, “Зорба Гъркът ” хор. Л. Месине, “Пепеляшка ” и “Триптих ” хор. Б. Сечанова, “Пролетно таинство ” хор. Д. Пандурски, “451 по Фаренхаит ”, и солови функции в целия типичен и актуален репертоар на трупата. Родена е в София.

Получава образованието си в Националното училище за танцово изкуство, сценичен клас 4xС, приключва компетентност “Балетна постановка ” в Нов Български Университет. Неѝни педагози са имена като Катя Петровска, Боряна Сечанова, Маргарита Димитрова, Николаѝ Георгиев, Ани Петрова. Специализира актуален танц в Швеицария - с извесната натрупа “Nomades- le Loft – Vevey ”, по-късно във Виена - на интернационалния съвремeнен семинар Impulstanz.

Участва в редицa балетни академии във Варна, и в маѝсторски класове със международно известни преподаватели като Жилбер Маер, Дина Бьорн, Марко Канталупо, Лис Леа, и мн.други. Като хореограф слага балетни миниатюри, а по-късно и цели спектакли за трупи като Национален балет – София, балет Арабеск, балет при ОФД - Русе, балетна школа “Силует ”, НУТИ.

Неѝни авторски спектакли са: „ Не изпускаѝ мишката ”, „ Улично цвете ”, „ Спящото езеро ”. Хореограф е в няколко оперни спектакъла от репертоара на Национална Опера – София.

Хореографира и режисира фешън арт дефилета. Успоредно с работата си като балерина, Мариана се занимава с трагичен и с танцов спектакъл – тя е член на спектакъл “Пантданс ”, и на пробната театрална натрупа “4xС ”. Мариана постоянно е ангажирана от Българска национална телевизия за редица (над 20) телевизионни продукции, както като балерина, по този начин и като актриса и хореограф. Канена е за лице на реклами от компании като Balcan Air, First Investment Bank, Застрахователна компания “Европа ”.

Печели 1-ва премия за хореография на народен конкурс за хореографи “Маргарита Арнаудова ” в София, и 3-та премия за хореография на интернационален фестивал “Златният паун ” във Варна. Като балерина има награди от Международен балетен конкурс – Варна, Национален балетен конкурс – Добрич, диплом от Международен конкурс за актуален т-ц – Париж. Получава специфичната премия на Балетна Академия Париж – София за млад гений. Чрез своето осъществяване на модерна хореография Мариана 3 пъти печели награди за хореографите, чиято работа показва на интернационалните и национални състезания.

Илиян Недялков

Завършил приблизително – особено обучение към Наицонално Училище по Изкуствата „ Панайот Пипков‘‘ гр. Плевен, със компетентност,,Български танци‘‘. След това продължава Висшето си обучение в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство „ Проф. Асен Диамандиев‘‘ гр. Пловдив, до степен магистър със компетентност,,хореографска режисура‘‘.

Към днешна дата работи като актьор – балетист във Фолклорен Ансамбъл „ Тракия “ гр. Пловдив и като учител в НУФИ „ Широка лъка “ компетентност,,Български танци‘‘ по дисциплините: Композиция и импровизация, Актьорско майсторство и Класически екзерсис.

Носител на награди от разнообразни интернационалните състезания за реализатори, като някои от тях са:

1. “XI Международный фестиваль-конкурс сольного танца имени Махмуда Эсамбаева ”, Република Чечня.

2. Международен фестивал „ Българска душа на Святата земя “, шесто издание, Израел.

3. IODC – International Online Dance Competition 2021.

Дарина Бедева

Завършва НУТИ през 1993г. в класа на Катя Петровска. От същата година е назначена в Софийска опера и балет. От 2000г. на служба прима-балерина. С трупата на балета и освен гастролира в: Германия,Швейцария,Италия, Испания, Гърция, Китай, Перу,Боливия, Аруба,САЩ, Кипър и други

Завършва НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов ” компетентност – балетна постановка.

Награди:

ІІІ-та премия „ Анастас Петров ”-младша възраст;

І-ва премия „ Анастас Петров ” – старша възраст;

Поощрителна премия – Международен балетен конкурс „ Варна ”;

Финалист на балетен конкурс „ Масако Оя ”- Осака;

Награда за млад реализатор на Международна академия по изкуствата – Париж;

Кристална лира за функциите в „ Баланчин ” и „ Гето ”

Роли:

Марина – „ Зорба Гъркът ”, Одета-Одилия „ Лебедово езеро ”, Китри и Улична танцьорка – „ Дон Кихот ”, самодива Люляк, самодива Смелост, Брилянт – „ Спящата хубавица ”, Силфида и Ефи- „ Силфида ”, Баланчин- „ Серенада ”, „ Ху Кеърс ”, „ Алегро Брилянте ”, „ Гето ”, Милдрид- „ 451 градуса по Фаренхайт ”, Кармен- „ Кармен ”, Испанска кукла и Мари „ Лешникотрошачката ” и други

Още от ХАСКОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР