На 27 декември 2022 г. първият български научноизследователски кораб Св.

...
На 27 декември 2022 г. първият български научноизследователски кораб Св.
Коментари Харесай

Васил Попов от българския фолклор до Антарктида

На 27 декември 2022 година първият български научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " отплава от пристанище Варна. Целта му е остров Ливингстън край Антарктида, където се намира базата на българските полярници.
 Снимка 610236

Какво ги чака на Белия континент? Крие ли се нещо злокобно под ледовете? Колко от тях ще се сблъскват с необясними събития? " Една от историите, които ме въодушевиха, беше обвързвана с обстоятелството, че доста учени описват, че са сънували умрелите си близки при първата нощ, прекарана на остров Ливингстън ", споделя Васил Попов.

Авторът на известния аудиосериал и разказ " Мамник " преди седмици показа новата си, чието деяние се развива на българската база в Антарктида. В нея геологът Кузман, който е част от полярниците, потегля да търси изчезналия си брат-близнак, откакто се сблъсква с антично зло.
 Снимка 610234

" В " Пермафрост " обаче - за разлика от " Мамник ", има освен легенди и митове, само че и доста повече просвета. Аз самият съм се занимавал и с екология, и хидробиология. Затова желаех да предам и тази моя пристрастеност. Повечето от основните герои на аудиосериала се занимават с просвета - имаме геолог, хидробиолог, зоолог... "

Фолклор обаче не липсва и в " Пермафрост ", където научаваме митове на племената яган и селкнам, населявали в миналото архипелага Огнена земя. Фолклорните облици са една от отличителните черти на " Мамник ", която го трансформира в същински шлагер. " Със сигурност фактът, че в книгата фолклорът ни е показан, без да се идеализира и да клони към псевдопатриотичното, е съдействал за триумфа й ", споделя и създателят й.
 Снимка 610239

" Има доста неща от фолклора ни, които не са известни на множеството от нас. Поставих си за задача да ги възродя, вграждайки ги в историите си. Мисля, че това е методът да предизвикаме интереса на хората към тези другояче забравени демонични създания. Едно такова страшилище бе мамникът. Именно с историята за него завоювах състезанието за пилотен епизод на аудиосериал, който Storytel провежда през 2020 година "

Как се работи по аудиосериал и по какъв начин - по разказ? Кое ви беше по-трудно - да създадете аудиопоредицата " Мамник " или да я превърнете в книга?

В един аудиосериал всеки епизод би трябвало да има своите " кукички " - да завърша по метод, който да кара слушателя незабавно да желае да разбере какво се случва в идващия епизод. Всеки епизод би трябвало да има своята кулминационна точка, до момента в който в един разказ човек може да си разреши да има единствено една кулминационна точка.
 Снимка 610235

Понеже това е формат, предопределен първо за слушане, за мен беше доста значимо разговорите да са " живи " и реалистични. Речевата характерност на всеки воин е от огромно значение, с цел да може историята да е правдоподобна и слушателят да ѝ повярва. В " Мамник " имаме голямо многообразие от герои - има хора, говорещи на акцент, такива, които страдат от деменция, и така нататък.. В " Пермафрост " пък има доста герои от разнообразни националности. В историята за Антарктида една от основните героини заеква - изключително в стресови обстановки.

Участвате ли в избора на актьорите, които да четат творбите ви? И до каква степен те са значими за метода, по който ще приемем аудиоисторията?

Александър Сано способства доста за студената атмосфера на " Пермафрост ". Според мен гласът му пасва идеално на историята за българските полярници. Дори не се затрудни с пелтеченето на една от основните героини.
 Снимка 610233

Помня по какъв начин чух единствено дребна част от тестът на Владо Пенев, която той беше записал за " Мамник ". И незабавно си споделих, че той би трябвало да прочете историята. Нямаше подозрение за мен. Мисля, че прочитът на една такава книга съставлява 50% от удоволствието, което носи един аудиосериал. Прочитът на Владо напряко обрисуваше картини пред очите ми.

Иронията е, че самият аз започнах да сънувам кошмари със подиуми от " Мамник ", откакто чух прочита на Владо в Storytel. Звучи неуместно създателят да сънува кошмари със подиуми от личната си книга, само че... Факт!

Сещаме се за два сериала, които се занимават с сходен на " Пермафрост " сюжет - Katla и Fortitude. Черпите ли ентусиазъм от сходни продукции? Кои са сериалите, които са ви впечатлили, и бихте ни предложили?

Черпя ентусиазъм от всевъзможни сериали и книги. Специално за " Мамник " това е сериалът Dark на Netflix. Българският сериал " Дяволското гърло " ми е повлиял доста. За " Пермафрост " доста желаех да пресъздам атмосферата на " Нещото " на Карпентър и сериала " Ужас ", основан по едноименното произведение на Дан Симънс. С другари се майтапим, че " Пермафрост " е нещо приблизително сред " Ужас ", " Нещото ", " Титаник " и " Игра на тронове "... Защото в " Пермафрост " имаме кораби, ледове, ледени чудовища, мистерии...
 Снимка 610237

Няма по какъв начин да не попитаме и за книгите - аудио и типичен, които ви харесваха и бихте желали повече хора да прочетат?

Ако би трябвало да съм почтен, аз в действителност чета всичко. Дори " Пермафрост " и " Мамник " не са единствено хорър истории. В тях има фентъзи, трилър, митология, обич... Мисля, че в тях проличава въздействието ми от писатели, които не творят в жанра хорър. Например Ремарк и тематиките му за живота и гибелта... Обожавам Казандзакис, Дан Симънс, Петър Делчев.

Занимавате се и с телевизионни сюжети. Бихте ли разказал малко повече за това, както и по какво работите сега?

По отношение на телевизионните сериали на този стадий мога да разкрия напълно малко елементи. Със Захари Бахаров работим по сериал, който е продуциран от Българска национална телевизия. Казва се " Мъртар " и по сходство на " Мамник " ще съчетава тъмни страни от фолклора ни и престъпна мистерия. Мисля, че подобен план ще се се случи за пръв път в България и нямам самообладание да видя резултата!

Какво ви следва до края на 2023 година? И ще има ли продължение на " Мамник "?

С излизането на " Пермафрост " сигурно диалогът ще се върти известно време към историята там. Както загатнах нагоре, работя към този момент по няколко сериала. И да - също и по продължението на " Мамник ". Мисля, че към този момент можем да кажем, че и " Пермафрост " ще излезе на хартия по някое време - за наслада на всички почитатели, които желаят да държат книгата в ръцете си.

Все още е рано да се каже по кое време тъкмо ще се случи това. Но пък дотогава хората могат да се насладят на прочита на Александър Сано в Storytel, където, с изключение на всичко, имат и опцията да четат сериала и под формата на електронна книга.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР