На 27 декември 1927 г. Умира Айфел Символът на Америка

...
На 27 декември 1927 г. Умира Айфел Символът на Америка
Коментари Харесай

27 декември 1927 г. Умира Айфел

На 27 декември 1927 година Умира Айфел

Символът на Америка – Статуята на Свободата – частично дължи появяването си на Айфел. През 1881 година инженерът създал за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е създател на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 година и с нея се слага нова ера в архитектурата, в която постройките почнали да се украсяват с функционални железни детайли и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското сдружение. Айфел даже бил упрекнат във взимане на рушвет в размер на 19 милиона франка, от фиктивни покупко-продажби

През 1883 година той е бил наказан на две години затвор и санкция. Но касационният съд отменил присъдата, заради отминалост.

Все отново творбата на Айфел за Световното ревю през 1889 година го обезсмъртява. Строителството стартира през 1887 година и траяло повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а доста години тя останала най-високото знамение в света, до момента в който през 1903 година в Ню Йорк не бил повдигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е създател и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от проучванията си в тази област. През 1920 година Александър Айфел даже подарил лабораторията си в Отее на френското държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР