На 27 април любимият цигулар на родната публика Светлин Русев

...
На 27 април любимият цигулар на родната публика Светлин Русев
Коментари Харесай

Светлин Русев представя виртуозен концерт със Софийската филхармония

На 27 април обичаният цигулар на родната аудитория Светлин Русев и Софийската филхармония под палката на младия диригент Авишай Шалом ще показват Първия концерт за цигулка на Карол Шимановски. Във втората част на вечерта ще звучи красивата Симфония №1 от Густав Малер.

Кaрол Шимановски е една от най-забележителните персони на полската просвета от първата половина на ХХ век, най-яркият полски композитор след Фредерек Шопен, „ татко “ на актуалната полска музика. Освен композитор, той е пианист, възпитател, музикален критик, странник, откривател на античните култури, публицист, стихотворец, либретист, художник.

Роден е в село Тимошувка, Киевска губерния (днешна Украйна). Семейството му има интерес към музиката и в началото учи пиано с татко си. Постъпва в Музикалното учебно заведение, а в интервала 1901 – 1905 следва във Варшава. Посещава Италия. Той е измежду съоснователите на сдружението „ Млада Полша “ (1905), в което членуват изявени музиканти. И без значение че то скоро се разформирова, задачата на сдружението да пропагандира творчеството на младите композитори продължава, с поддръжката на княз Владислав Любомирски се издават и извършват техни творби.

През идващите години Шимановски има дейна концертна активност и доста пътува. Изнася концерти във Варшава, Берлин и Лайпциг, за повторно посещава Италия. През 1912 се открива във Виена и подписва десетгодишен контракт с „ Универсал Едисион “. Страстта му към пътешествия го води през 1921 в Съединени американски щати дружно с двама негови сътрудници, другари и бележити реализатори – това са цигуларят Павел Кохански и пианистът Артур Рубинщайн. На идната година има сполучлив авторски концерт в Париж.

След 1922 постоянно посещава и живее в Закопане. В творчеството на Шимановски се отразяват ползите и естетическите увлечения на композитора. Ранните му произведения преди Първата международна война демонстрират мощен афинитет към музиката на Фридерик Шопен, Александър Скрябин, Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Следващият интервал се характеризира с обаяние към Ориента и средиземноморските култури, в творбите му има въздействие от френските импресионисти Клод Дебюси и Морис Равел. От този интервал са доста от най-известните му и обичани композиции.

След 1921 се образува истинският му персонален жанр – той черпи ентусиазъм от полския фолклор, изключително от планинския район Подхале към Закопане, и основава национално музикално творчество. Шимановски оставя огромно завещание. Автор е на четири симфонии, два концерта за цигулка, оперите „ Хагит “ и „ Крал Рогер “, наречена негов Opus magnum, балетните пантомими „ Мандрагора ” и „ Харнаси ”, ораторията „ Стабат матер “, както и голям брой произведения за пиано и цигулка, песенни и хорови композиции и други

Първият му концерт за цигулка се счита за един от първите модерни концерти за цигулка, които отхвърлят обичайна дотогава хармония.

Написан е през 1916 година, до момента в който композиторът е в Зарудие, Украйна. Пол Кохански поучава Шимановски по време на композирането на концерта и по-късно той написва каденцата. Творбата е отдадена на Кохански. Вероятното ентусиазъм за концерта е Noc Majowa, стихотворение на полския стихотворец Тадеуш Мичински. Концертът не следва и не дублира поемата, само че екстатичната, луксозна музика на Шимановски е съвършен сателит на езика на Мичински.

Премиерата на концерта е на 1 ноември 1922 година във Варшава със солист Юзеф Озимински. Този концерт въодушевява Бела Барток при написването на неговия Втори концерт за цигулка.



Авишай Шалом е диригент с еврейски генезис, който живее в Германия. Той е притежател на Първа премия  от второто издание на Международния конкурс за диригенти „ Артур Никиш ” в  София (България) през 2022, преборвайки огромна конкуренция.  С този приз е почетен единомислещо от журито за своя „ извънреден професионализъм, солидна подготовка и дълбока сензитивност ”.

От лятото на 2022 Шалом заема позицията на хормайстор и капелмайстор в Schleswig-Holstein Landestheater  във Фленсбург, където работи постоянно с хора и дирижира оперни представления.

Между 2020-2022 е репетитор и диригент в спектакъл Крефелд –Мьонхенглдбах, където дирижира операта „ Дон Паскуале ” от  Гаетано Доницети, Първо деяние на оп. „ Валкюра ” от Рихард Вагнер, балетната режисура на „ Сън в лятна нощ ” от Феликс Менделсон, „ Бурята ” от Жан Сибелиус и други

В интервала 2019-2021 Шалом е музикален шеф на Концорсиума на Камерния хор „ Музикум Берлин “, а през юли 2019 е капелмайстор на постановката на операта „ Сватбата на Фигаро ” от В. А. Моцарт в Берлинската оперна академия.

През 2017-2018 следва по стратегия „ Еразъм ” във Висшето учебно заведение за музика и спектакъл в Мюнхен. Там дирижира Мюнхенския симфоничен оркестър, Държавната шапка в Мюнхен и  Грузинския камерен оркестър в Инголщат.

Шалом приключва Йерусалимската академия за музика и танц и продължава образованието си в Музикалната консерватория към Университета в Синсинати с магистърска степен по оркестрово диригентство. От 2015  до 2017 е музикален началник на Висшето оперно студио към Музикалната консерватория. Дирижира оперите „ Коронацията на Попея ” от Клаудио Монтеверси, „ Сеньор Брускино ” от Джоакино Росини и „ Transformations ” от Конрад Суза.

В по-ранните си студентски години (2012 – 2014) e асистент-диригент на Новия израелски вокален отбор и Камерния хор на Йерусалимската академия. Шалом е полуфиналист в Международния конкурс за диригенти „ Луиджи Манчинели ” в Орвието, Италия.  В годините 2014-2016 има поддръжката на Американско-израелската културна фондация за оркестрови диригенти.

След спечелването на Международния конкурс „ Артур Никиш ” в София е поканен да дирижира Йерусалимския симфоничен оркестър на концерта за откриването на фестивала „ Пиано в Йерусалим ”. По-нататъшните му задължения през тази година включват асистентство в Гранд опера – Авиньон в постановката на операта „ Самсон и Далила ” от Камий Сен-Санс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР