На 27 април 2022 г. в Баку, Република Азербайджан бяха

...
На 27 април 2022 г. в Баку, Република Азербайджан бяха
Коментари Харесай

Политически консултации между Министерствата на външните работи на България и Азербайджан

На 27 април 2022 година в Баку, Република Азербайджан бяха извършени политически съвещания сред Министерствата на външните работи на Република България и Република Азербайджан.

От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи господин Васил Георгиев, а от азербайджанска – от заместник-министъра на външните работи на Азербайджан господин Халаф Халафов.

В рамките на политическите съвещания, в символ на отличните двустранни връзки, заместник-министър Георгиев беше признат и организира срещи със съветника на президента на Азербайджан по външнополитическите въпроси господин Хикмет Хаджиев и с министъра на външните работи на Азербайджан господин Джейхун Байрамов.

Акцент при визитата бе подложен върху съдействието в региона на енергетиката и поддръжката на двете страни за по-нататъшното разширение на Южния газов кулоар, като действителна опция за диверсификация на доставките на природен газ за България и Европа. В този подтекст, както и в подтекста на последните развития на комерсиалните връзки на нашата страна с съветската „ Газпром “, заместник-министър Георгиев разиска с азербайджанската страна опциите на Азербайджан за увеличение размерите на доставките на природен газ за България, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект.

Двете страни обмениха отзиви по други въпроси от съвместен интерес, районната и интернационална сигурност, обстановката в подтекста на съветската военна експанзия в Украйна и нейното отражение в районен и световен проект. От българската страна беше изразена дълбока угриженост за обстановката в Украйна, беше споделена европейската позиция по отношение на смисъла на прецизното придържане към наложените на Русия интернационалните наказания и свеждането до най-малко на опциите за тяхното заобикаляне, с оглед превръщането им в ефикасен инструмент за преустановяване на съветската военната експанзия. От азербайджанска страна бе изразена признателност за поддръжката в процеса на изтегляне на етнически азербайджанци от Украйна през територията на България.

В рамките на консултациите беше маркирано също, че през юни 2022 година ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Азербайджан, които се развиват във всички области, в това число политическата, културната и филантропичната. Направен бе обзор на настоящото положение на двустранните политически връзки, както и на търговско-икономическите връзки, енергетиката, превоза и логистиката, туризма, културата, образованието и многостранното съдействие. Акцент бе подложен върху вероятностите и интереса към съдействие в региона на транспортната и цифрова съгласуваност и преноса на артикули. Двете страни показаха задоволство от динамичността в развиването на двустранните връзки и дейния политически разговор на високо и най-високо ниво, като беше изразена общата воля за тяхното по-нататъшно разширение и задълбочаване. Беше доказана готовността на азербайджанския външен министър за посещаване в близко време в България, както и да се работи за осъществяване на президентско такова до края на годината.

От българска страна беше подложен и въпроса за допускането, на реципрочна основа, на български жители в Азербайджан в подтекста на настоящите сега в страната ограничавания, свързани с Covid-19.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР