На 27 април 2022 г. България сякаш бе на ръба

...
На 27 април 2022 г. България сякаш бе на ръба
Коментари Харесай

Frankfurter Allgemeine Zeitung: България оцеля и без руския природен газ

На 27 април 2022 година България като че ли бе на ръба на пропастта. Заедно с Полша това беше първата страна, на която „ Газпром “ едностранно приключи доставките макар настоящ контракт, безусловно за една нощ – от през днешния ден за на следващия ден. Това беше тежък удар. Едва ли някоя друга страна в Европейски Съюз е толкоз подвластна от съветския газ, колкото България. Почти целият газ, употребяван в страната, идва от Русия. Някои хора незабавно започнаха да пишат сюжети за съдния ден: Съществува опасност от сриване на промишлеността, студени жилища, компликации и бедност. Според тях България ще бъде първата страна, с която Путин ще покаже какъв брой ще коства някой да му се опълчи.

Не се получи по този начин. В рамките на няколко месеца балканската страна съумя да се освободи изцяло и в дълготраен проект от зависимостта си от „ Газпром ". Роля изиграха интернационалната взаимност на демокрациите, уменията за водене на договаряния и щастливият миг, написа в собствен репортаж за Frankfurter Allgemeine Zeitung кореспондентът за района Михаел Мертенс, представен от Bulgaria ON AIR.

Когато някогашният български министър председател Кирил Петков пое поста в края на 2021 година, страната му беше на 95% подвластна от съветския газ, споделя той в изявление за F.A.Z. Ето за какво България не беше готова за цялостен петролен и газов протест против Москва незабавно след началото на съветската инвазия в Украйна: „ Индустрията щеше да спре за една нощ, даже отоплението щеше да стане мъчно ". Когато „ Газпром " фактически прекъсва потока по тръбопроводите два месеца след началото на последната съветска война, тъй като София отхвърли да промени заплащането от долари на рубли, Петков влезе в ролята на спешен управител.

След края на отоплителния сезон равнището в единственото газохранилище за предпазване на газ в България в град Чирен в северозападната част на страната бе спаднало до 17%. „ Имахме газ безусловно единствено за няколко дни ", разказва трагичната обстановка Петков. Той отпътува за Съединените щати и се обръща за помощ към вицепрезидента Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен. С триумф. Харис и Блинкен са били „ доста градивни ".

„ Те желаеха да покажат, че Русия не може сполучливо да употребява газ като оръжие ". Резултатът е, че два танкера с американски полутечен газ отплават за България в къси периоди и на допустими цени. „ Това беше ужасно от страна на Съединени американски щати, в действителност оказа помощ, тъй като се случи на практика за една нощ и трябваше да създадем нещо ".

Сега обаче е належащо да се обезпечат и подобаващи пристанища за разтоварване на товарите и подаването им в българската мрежа. Тук нещата съвсем се провалиха.

„ Местата за акостиране на всички места в района бяха резервирани доста по-рано ", споделя Петков. „ Тук би трябвало да благодаря на Турция. Турското държавно управление в къси периоди сътвори потенциал в своите пристанища за двата танкера “. Той акцентира по-специално ролята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но двата американски кораба могат да обезпечат единствено краткосрочна помощ; нужна е спомагателна помощ. Това беше реализирано благодарение на артист, който надали е по-надежден от Путин, а и е по-малко авторитетен. „ Имах доста положителни диалози с азербайджанския президент Алиев ", споделя Петков сбито. Той не може да си разреши да подлага на критика безскрупулния деспот от Баку, тъй като България е подвластна от Азербайджан след отпадането на съветския газ. Сега кавказката страна доставя съвсем една трета от годишните потребности на България, а договорът е за повече от 20 години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР