На 27.05.2020 г. сдружение Боец публикува постановление на прокурор при

...
На 27.05.2020 г. сдружение Боец публикува постановление на прокурор при
Коментари Харесай

Позиция на АКФ: Прокуратурата отказва задълбочено разследване по казуса „Апартаментгейт“

На 27.05.2020 година съдружие " Боец " разгласява разпореждане на прокурор при Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане след инспекция по сигнал за хипотетични закононарушения от общ темперамент, осъществени при или по отношение на придобиването на неподвижен парцел от народния представител Цветан Цветанов.

Оповестеното разпореждане буди у нас съществени терзания за метода на осъществяване и крайните заключения на инспекцията по следните аргументи:

1) Установяването на относимите по случая обстоятелства се е лимитирало до незадълбочено изложение на общоизвестни условия по самите покупко-продажби - местоположение на парцелите, оповестени цени, дати. В описанието на обстоятелствата в прокурорския акт обаче не се съдържа никакво проучване навръх събитията, будещи най-голямо подозрение за допустимо осъществяване на незаконни действия - забележителното отклоняване на оповестената цена на добития от господин Цветанов парцел от действителните цени на недвижими парцели в региона по същото време и активността на господин Цветанов като депутат, вероятно засягаща сдружението - продавач. Посочено е също, че са осъществени данъчни проверки на господин Цветанов и брачната половинка му като физически лица, и на сдружението " Артекс инженеринг ", само че отсъства пресъздаване или разбор на каквито и да е обстоятелства, открити в резултат на тези проверки.

2) Правни заключения в постановлението на процедура отсъстват. Съдържат се само мнения, че съгласно прокурора не били събрани данни за осъществени разнообразни представени закононарушения от общ темперамент, които не могат да заместят правните заключения за какво точно се смята, че избрани обстоятелства водят или не водят до дадени изводи.

3) Посочено е също, че предметът на инспекцията бил еднакъв с този на друга инспекция, още веднъж приключила с разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане, само че още от ноември 2019 година Едно от основанията за сегашния отвод от формиране на наказателно произвеждане е точно събитието, че по друга кореспонденция с еднакъв предмет към този момент е било отказано образуването на такова. Предвид огромния обществен интерес и многократните запитвания към Прокуратурата на Република България за резултата от другите инспекции по " Апартаментгейт ", изцяло неразбираемо остава за какво този резултат в продължение на половин година не е бил обществено оповестен, изключително като се има поради практиката на институцията да показва пред обществеността голям брой доказателства от даже настоящи следствия. Остава и неизбежният извод, че единствената причина обществото да научи нещо по този проблем в този момент е, че от съдружие " Боец " е бил подаден експлицитен сигнал и при отвод от формиране на досъдебно произвеждане по него, прокуратурата е задължена от Наказателно-процесуалния кодекс да уведоми подателя на сигнала. В противоположен случай, макар огромния публичен интерес, явно никаква информация не би била получена от никого, какъвто е казусът и с останалите проблеми по " Апартаментгейт ".

4) Сроковете за осъществяване на инспекции по реда на Закона за правосъдната власт за събиране на задоволително данни за формиране на наказателни производства фактически са инструктивни, само че в сегашния случай не може да не се спомене, че са неведнъж надвишени.

Апелираме за длъжностен надзор от Апелативната профилирана прокуратура на крайните прокурорски актове и по двете инспекции с еднакъв предмет, както и за детайлно информиране на обществеността за резултатите от дейностите на Прокуратура на Република България по въпросите от висок публичен интерес във всеки един случай, а не само когато тя реши за належащо въз основата на изцяло неразбираеми критерии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР