На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на

...
На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на
Коментари Харесай

Империята на инките: разделение и упадък

На 26 юли 1533 година последният държател на империята на инките – Атауалпа – е погубен от испанските завоеватели. Екзекуцията е осъществена с гароте – железна шнур, употребена за удушаване. Това било и краят на великата империя на инките и началото на испанското завладяване в този район на южна Америка.

Само година по-рано, Атауалпа излиза като победител от кървава революция със Сапа Инка („ единствените инки “). Тази война е позната на историята като Гражданската война на инките, Династическата война, или Войната сред двама братя.

Войната стартира след гибелта на Уайна Капак от Сапа Инка и неговия директен правоприемник Нинан Куйочи през 1527 година Двамата мъже най-вероятно са умряли от едра шарка – заболяване, което се популяризирало измежду коренното население поради нахлуването на испанци на континента.

 Уайна Капак. Wikimedia Commons Уайна Капак. Wikimedia Commons

Сапа Инка нормално предавали трона на най-възрастният наследник. Но в тази ситуация на Капак, неговият най-възрастен наследник е умрял малко преди него. Уайна Капак решил да раздели империята сред другите си двама синове – Уаскар и Атауалпа.

Баща им евентуално се е надявал те да ръководят в естетика, само че това не се случило. Уаскар виждал армиите на Атауалпа като опасност за трона си и по тази причина решил да удари пръв, правейки опит да завладее Кито.

Първоначално този ход изглеждал сполучлив – войските на Уаскар победили врага и завладели Атауалпа покрай Томебамба. Атауалпа обаче съумял да избяга и се завърнал в Кито, с цел да събере войските си. Тогава Уаскар се опитал да завладее столицата на Атауалпа, само че бил надвит и отхвърлен на юг.

 Един от генералите на Атауалпа. Картина на Хосе Йепес от 1925 година Wikimedia Commons Един от генералите на Атауалпа. Картина на Хосе Йепес от 1925 година Wikimedia Commons

Поданиците на империята почнали да презират Уаскар, изключително откакто станало ясно, че той е умъртвил двамата лордове, които ескортирали тялото на татко му. Лордовете били високопоставени аристократи от Куско. Аристокрацията изтръпнала още един път, когато Уаскар заплашил да изгори императорските мумии и да вземе съкровищата им.

Също по този начин се носели клюки, че Уаскар убива пратениците на Атауалпа. На тези пратеници, които носели дарове, Уаскар отрязвал носовете и ги прибирал назад с раздрани облекла.

 Илюстрация на делегат от империята на Инките. Казвало се, че са способни да минават дистанцията от Куско до Кито единствено за седмица. Wikimedia Commons Илюстрация на делегат от империята на Инките. Казвало се, че са способни да минават дистанцията от Куско до Кито единствено за седмица. Wikimedia Commons

Възможно е и това да не е било тъкмо по този начин, тъй като, както знаем, историята се написа от спечелилите, а гледната точка на Уаскар е изгубена вечно от аналите на историята.

През 1532 година армията на Атауалпа побеждава в решаваща борба в покрайнините на Куско и Уаскар е взет като военнопленник. По същото време почнали да прииждат клюки за странни бледи мъже с „ вълна на лицата “. В този миг Атауалпа нямал визия, че щастието му ще е малко и тези бледи мъже ще завладяват империята му, както и в последна сметка ще станат повода за гибелта му.

Малко след успеха на Уаскар, Атауалпа също е покорен, този път от испанците. И по този начин, Войната сред двамата братя не приключва с обединяването на империята, а с нейното завладяване от испанските завоеватели.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР