На 26 януари в навечерието на рождения ден на Моцарт

...
На 26 януари в навечерието на рождения ден на Моцарт
Коментари Харесай

Софийската филхармония празнува рожения ден на Моцарт с концерт на 26 януари

На 26 януари в навечерието на рождения ден на Моцарт ви каним на концерт, в който да честваме с безконечните шедьоври на австрийския талант. Диригент на вечерта е младата Калина Василева. Солист е един от най-обещаващите български пианисти Ивайло Василев. В програмата са включени Увертюрата към операта " Театралният шеф ", Концерта за пиано и оркестър №15 в си бемол мажор и Симфония №35 " Хафнер " в ре мажор.

Творбите на Моцарт във всички жанрове са мостри на художествено съвършенство и нововъведение. Съдбата на гениалния композитор е необикновена. Дете-чудо, славата го съпътства от най-ранна възраст. На четири години учи пиано и се пробва да композира, даже прави опит да напише концерт за две пиана, на шест – изнася концерти. В 35-годишен спорен живот той е написал повече от 600 творби, а името му до през днешния ден остава като знак на класическата музика.



Mладежки взор към творбите му ще показа диригентката Калина Василева. Родена в Шумен в семейство на музиканти, Калина приключва Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков ” в София в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова и продължава образованието си в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ”, където се дипломира с две специалности: оперно-симфонично диригентство (в класа на проф. Пламен Джуров и доцент Георги Патриков) и флейта (в класа на проф. Л. Ошавкова).

През 2018 година пази сполучливо докторска дисертация в НМА „ Панчо Владигеров ”, придобивайки научната степен Доктор по музикознание и музикално изкуство. В края на 2022 година се дипломира сполучливо като магистър и в компетентност „ Артмениджмънт ” в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” в Пловдив.

От септември 2013 година до в този момент работи като диригент в Симфониета Шумен, като в интервала 2015-2016 година дирижира и Филхармония „ Проф. Димитър Ненов ” Разград. Гост-диригент в София, Видин, Хасково, Разград, Добрич и Сливен. Работила е с едни от най-успешните български музиканти и има насъбран богат симфоничен репертоар, в това число редица премиерни за Шумен и България творби. През 2019 година е деен участник в майсторския клас на диригента Урош Лайовиц в Пловдив. През декември 2022 година, след сполучливо изискан конкурс в Министерството на културата, става шеф на Симфониета Шумен.



Младият пианист Ивайло Василев започва да свири на пиано на седемгодишна възраст при Емилия Канева в НМУ „ Л. Пипков “, а от 2019г. продължава образованието си под управлението на проф. доктор Борислава Танева. На 14-годишна възраст Ивайло вече има забележителна сбирка от над 20 награди от интернационалните състезания, сред които “Златната Лешникотрошачка ” 2018 година, „ Анна Артоболевская “, „ Лист-Барток “ 2020, „ Шуман-Брамс “ 2020 година, „ Music Singapore “ 2021, премиите на Кантус Фирмус,„ Euregio Piano Award “ Германия, 2022; “Солинария ” 2022 и други

Носител е на премията „ Кристална Лира “ за 2021 година в категорията „ Млад реализатор “. Свирил е в в емблематични зали, сред които голямата зала на Московската консерватория, зала „ П. И. Чайковски “ и Дома на музиката в Москва, Симфоничната капела на Санкт Петербург, залата на Филхармония Люксембург, операта в Гент, зала „ Густав Малер “ в Тоблах (Италия), Jumeirah Zabee Music Hall в Дубай.

Бил е солист на двата национални симфонични оркестъра – Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Изнасял е независими солови рецитали в София, Правец, Москва, Люксембург, Варшава. Ивайло Василев също композира, приглася и свири камерна музика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР