На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде

...
На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде
Коментари Харесай

Краят на прехода ще настъпи, когато се постигне върховенство на закона

На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде показана новата книга на Иван Костов – министър председател на България в интервала 1997 – 2001 година. Озаглавена е „ Политиката от вътрешната страна “. Той приказва за първи път за нея пред БНР.

Политиката от вътрешната страна не е като политиката извън, изясни Костов.

" Показва се единствено това, което обществото би желало да види. Вътре са същинските претекстове и мотори. Опитал съм се да не прегледам личностни спорове или характерности. Сред претекстовете ми да я напиша е, че доста хора  влизат в политиката и стават министри, заместител – министри и депутати, без да имат политическо минало и съществуване. Те не знаят какво е политиката. Идеята ми е да се опитам да им покажа какво тъкмо е тя. Според мен, влизащите в политиката не са наясно какво се чака от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще вършат сложни избори. Истинската политика е деликатно фокусирано изпитание върху събития, на които може да се влияе. Хората, които са тръгнали да се занимават с това, би трябвало да го знаят. Ако не могат да устоят тестването, би трябвало да могат да се отдръпват ", сподели Иван Костов. 

Тежки неща трябваше да се понасят, призна някогашният министър председател.

" Налагаше се от време на време да избираме по-малкото зло. Може би решението за поддръжка на НАТО за въздържане на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово, беше от най-трудните ", разясни той.

" Мотивите на доста хора да вземат участие в политиката са разнообразни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, даже забогатяване и корист с власт. Тези неща от близо не се виждат. Има доста техники за тестване на мотивацията на хората, само че даже и тя може да се изиграе от един добър артист. Аз не съм отчаян, тъй като съм очаквал да се случат и такива неща. Никога не съм си мислел, че хората в политиката се движат от идеални подбуди. В Съюз на демократичните сили през 90–те години имаше хора с разнородна мотивация. Нямаше обща идеология. След като се махнат комунистите от власт, всеки си представяше по друг метод построяването на бъдещето. Не съм очаквал, че всички хора към мен имат верни хрумвания и знаят по какъв начин да ги осъществят ", добави някогашният министър председател.

Хората имаха почит, само че не и боязън от мен, споделя Костов.

" Никого не съм преследвал и глобил. Накараха ме принудително да стана водач на Съюз на демократичните сили. Аз в никакъв случай не съм имал предпочитание. Бях си специалист, който се занимава с стопанска система и финанси и желае да помогне на политическата мощ със своята експертиза ", прави още едно самопризнание той.

По думите му елитът на комунистическия режим схваща от борби, душевен офанзиви и издевателства върху хората. " Те знаят по какъв начин да бранят властта. Те бяха политически проведени. Мощното влияние на медиите, които бяха в техни ръце ", уточни Иван Костов.

" Нямахме визия по какъв начин се брани тази многопартийна народна власт. През 1997 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общественост, която саботираше прехода, а и към момента го прави. Преходът още не е приключил. Неговият край ще пристигна, когато се реализира една от главните полезности на Европейски Съюз - върховенството на закона. Ако го няма това господство, даже да има многопартийна народна власт, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-голямо от посткомунистическата общественост ", заяви министър-председателят в периода 1997-2001 година

Сега наподобява, че има рецесия на водачите, изясни Костов и продължи: " Но ръководещите в Европа се сплотиха и застанаха зад Украйна. Не знам дали някой знае какви големи средства загуби Германия. Това са милиарди и големи планове. Под Шолц всичко ври и кипи. Пренарежда се цялата страна. Путин очакваше, че водачите в Европа ще се окажат слаби, само че те се консолидираха ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР