На 26 септември в Мурманск се проведе техническа обиколка на

...
На 26 септември в Мурманск се проведе техническа обиколка на
Коментари Харесай

Екоорганизация инспектира плаваща АЕЦ на Росатом

На 26 септември в Мурманск се организира техническа обиколка на мястото на стоянката на плаващия енергоблок „ Академик Ломоносов “. Посещението бе проведено от съветската корпорация „ Росатом “.

Събитието се състоя в границите на XI районен форум-диалог „ Сътрудничество за стабилно развиване на Арктика “.

Участие в визитата на неповторимия атомен обект взеха представители на интернационалната екологична неправителствена организация „ Белона “. По думите на генералния управител на организацията Нилс Бьомер, „ Росатом “ показва бистрота във връзка с реализирането на плана за основаване на плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ).

„ Това е нашето първо посещаване на борда на плаващия енергоблок. Интересуваме се от всички въпроси и дейности, свързани с ПАТЕЦ. Горивото не е още до дъно заредено в реакторите и преди всичко се интересуваме от процеса на зареждане и последващото стартиране на реактора “, сподели той.

Бьомер оцени готовността на „ Росатом “ да предложения на борда на плаващия енергоблок всички искащи и съобщи, че „ Белона “ ще следи деликатно по-нататъшното осъществяване на плана.

В момента в Мурманск се прави зареждането на реакторите с гориво, което стартира през лятото. По думите на заместник-ръководителя на Дирекцията по създаване и употреба на ПАТЕЦ Дмитрий Алексеенко, зареждането на първи реактор към този момент е приключено, а вторият реактор ще бъде зареден до края на годината. След това стартират комплексните швартови тествания. Готовността на плаващия енергоблок „ Академик Ломоносов “ се прави оценка на 99,65%. Въвеждането на ПАТЕЦ в употреба в сибирското пристанище Певек на полуостров Чукотка е планувано за декември 2019 година

Плаващият енергоблок (ПЕБ) „ Академик Ломоносов “, план 20870, е главен план от серия мобилни транспортабилни енергоблокове с дребна мощ. Той е предопределен за употреба в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и съставлява нов клас енергийни източници въз основата на съветска технология за нуклеарно корабостроене. Това е неповторим и първи в света план на мобилен транспортабилен енергоблок с дребна мощ. Той е предопределен за употреба в регионите на Крайния Север и Далечния Изток. Основната му цел е да обезпечава на сила за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи, ситуирани в намерено море. 

Понастоящем „ Росатом “ към този момент създава второ потомство ПАТЕЦ – усъвършенстван плаващ енергоблок (OFPU), който ще бъде по-малък от своя предходник. Предполага се, че той ще разполага с два реактора вид RITM-200M, всеки с мощ 50 MW.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР