На 26 септември т.г. в Добрич за пети път ще

...
На 26 септември т.г. в Добрич за пети път ще
Коментари Харесай

Ясни са кандидатите за тазгодишната Национална литературна награда Дора Габе

На 26 септември т.г. в Добрич за пети път ще бъде връчена Националната литературна премия „ Дора Габе “, учредена от Община град Добрич през 2002 година и присъдена за първи път през 2003.

Наградата няма конкурсен темперамент, тя се присъжда на създател за обилни художествени достижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде придружена от отличие за принос в научното проучване и разпространение на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени творби.

Срокът за подаване на предложенията беше до 31 август.

Предложените за притежател на Националната литературна премия „ Дора Габе “ 2023 – са:
Надя Попова – стихотворец, преводач, публицист, книжовен изследовател;Стефан Цанев – стихотворец, публицист, драматург;Янислав Янков – стихотворец, публицист.
Предложените за носители на Отличие за принос в научното проучване и разпространение на творчеството на Дора Габе са:
Издателство „ Български публицист “;Катя Зографова – книжовен критик, историк, дълготраен шеф на Националния исторически музей;Марина Константинова – стихотворец, публицист, публицист, създател на романа „ Първата. Роман за живота на Дора Габе “.
Съгласно статута на НЛН „ Дора Габе “ следва консултативна комисия да разиска и направи асортимент на постъпилите оферти, след което кметът на Община град Добрич ще внесе проектопредложение за разглеждане на съвещание на Общински съвет град Добрич.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР