На 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски отбелязваме

...
На 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски отбелязваме
Коментари Харесай

Днес е голям празник и според поверията посрещаме зимата

На 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски означаваме Димитровден.

На днешния ден честват всички с имената Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и техните сродни.

Според националните вярвания от Димитровден стартира зимата.

Легендата споделя, че

Св. Димитър е настойник на зимата и студа, а от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. 

" Дойде ли Димитровден, идва и снегът ", споделят българите.

Той е по-големия брат на св. Георги, с който пък идва лятото. 

По Димитровден се познава какви ще са идната зима и новата година.

Ако месечината е цялостна - цялостен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта против празника, овчарите хвърлят в кошарата една сопа. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се счита, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

Характерно е и обредното гадаене по първия посетител, стъпил в дома - добър и състоятелен ли е гостът, такава ще е и годината.

Като предвестител на зимата и студа, св. Димитър се свързва със света на мъртвите. Затова към празника е една от най-големите Задушници. 

Светецът е роден през 3 в. в гр. Солун,

а татко му е тогавашният градоначалник. След неговата гибел император Максимиан Херкул разпорежда този пост на Димитър, който е признат с огромна наслада и респект.

Като шеф на Солун Димитър намерено изповядва и слави християнската религия. Недоволен от неговото държание, император Галерий го хвърля в тюрма. Преди да го осъдят, бойци влизат в килията му и го убиват с копие по време на молитва.

Тогава християнската черква го прогласява за страдалец на вярата и светец, а жителите на Солун стартират да го почитат като настойник на града. 

Името на св. Димитър е обвързвано и с историята на българския народ.

През 1185 година, по време на двувековното византийско иго, братята-боляри Асен и Петър оповестили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на издигнатата от тях черква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели битката за самостоятелност и възобновяване на българската държавност до сполучлив край: напролет на 1187 година, след несполучлива блокада на гр. Ловеч, византийският император подписал кротичък контракт, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така почнала историята на Второто българско царство. Светията – страдалец е един от най-почитаните у нас. На него са отдадени доста храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени на всички места празнични св. Литургии. 

Трапезата на Димитровден би трябвало да включва

курбан или гювеч от овнешко, яхния с петел, в случай че именникът е мъж, и с кокошка - в случай че е жена. Сервират се и зеленчуци.

Също на масата се поставя варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР