На 26 октомври православните християни почитат паметта на св. Димитър

...
На 26 октомври православните християни почитат паметта на св. Димитър
Коментари Харесай

Християните почитат днес Св. Димитър Солунски

На 26 октомври православните християни почитат паметта на св. Димитър Солунски. Празникът е един от най-тачените поради многото именици. Той е основен и в националната традиция, като се свързва с визията за начало на зимата.

Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун, а татко му е тогавашният градоначалник. След неговата гибел император Максимиан Херкул разпорежда този пост на Димитър, който е признат с огромна наслада и респект. Като шеф на Солун Димитър намерено изповядва християнската религия. Недоволен от неговото държание, императорът (по това време на власт към този момент е Галерий) го хвърля в тюрма. Преди да го осъдят, бойци влезнали в килията му и го умъртвили с копие по време на молитва. Тогава християнската черква го прогласява за страдалец на вярата и светец, а жителите на Солун стартират да го почитат като настойник на града.

Свети Димитър се приема и за покровител на строителите. Празнуват също архитектите, проектантите, строителните инженери и всички ангажирани в областта на строителството.

Професионален празник имат и ковачите, техниците, инженерите и металурзите. На 26 октомври празника си означават градовете Сливен, Видин и Айтос.

Св. Димитър - братът на св. Георги

Димитровден, както е прочут още празникът, е измежду най-почитаните дни в годината и поради многото именици. В момента това е (след Георги и Иван) и единствено мъжете, които го носят, са близо 115 хиляди.

Според националната легенда св. Димитър е настойник на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - " Дойде ли Димитър, идва и снегът ", гласи националната сентенция. Имен ден през днешния ден честват : Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР