На 26 март според християнските канони се чества Събор на

...
На 26 март според християнските канони се чества Събор на
Коментари Харесай

Християните почитат днес Събор на Архангел Гавраил

На 26 март съгласно християнските догми се празнува Събор на Свети Архангел Гавраил – ангелът, който известил на Дева Мария, че ще роди Божия наследник. Гавраил от иврит значи Божия мощ.

На днешния ден честват всички с името Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

Свети Гавраил е един от седемте архангели, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкрива пророчества и пазят от злото вярващите на земята. Като един от архангелите той е претрупан със задачата да разкрива разнообразни секрети и да предава послания на вярващите.

И в Източното Православие, и в западното християнство светецът е изобразяван с цъфнала лилия в ръка, което е знак на непорочността и знак за самия светец.

В националните вярвания той е уважаван като владетел на огъня, водата и узряването на плодовете.

Архангел Гавраил е и благовестителят, който предсказал раждането на Йоан Кръстител. По тази причина светецът се свързва най-много с благите новини.

Три дни след гибелта на Дева Мария той ѝ оповестява, че Бог е решил да я прибере при себе си. Последното ѝ предпочитание, преди да напусне земния свят, било да види апостолите на Христос дружно.

Архангел Гавраил е един от двамата архангели дружно с Архангел Михаил, който е разтълкувал пророчествата на свети Данаил.

В западноевропейските рицарски епоси той е описван като ангелът, който изпраща оракулски сънища на Карл Велики и му припомня за неговата задача – да пази християните в Западна Европа.

В апокрифната книга Книга на Енох архангелът е показан като шеф на Рая. Често той е изобразяван пред северните врати на Небесното царство.

Вярва се, че Архангел Гавраил извършва молитвите за зачатие при предпочитание за бебе. Той се приема и като настойник на хората с артистични специалности и тези в областта на образованието.

Светецът предизвиква вярващите да работят за духовното, прочувствено и морално развиване, с което ще усъвършенстват душата си. Той оказва помощ на християните да избегнат илюзиите и да взимат мъдри решения.

Архангел Гавраил почитаме и на 13 юли.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР