На 26 март през 2000 година Владимир Путин печели първите

...
На 26 март през 2000 година Владимир Путин печели първите
Коментари Харесай

На този ден в историята: Путин печели първите си президентски избори

На 26 март през 2000 година Владимир Путин печели първите си президентски избори. Той бива подсилен от 53% от гласуващите

Това се случва, откакто на 31 декември 1999 година първият демократично определен президент на Руската федерация Борис Елцин подава оставка.

След подаването на оставката Путин заема длъжността на краткотраен президент, както е написано в конституцията. Той посещава руските войски в Чечня, където по това време се води война.

Любопитно е, че първият указ, който подписва Путин е обвързван със сигурността на Елцин. В декрета се споделя, че някогашният президент и неговото семейство не могат да бъдат преследвани по обвинявания за корупция, осъществена по времето на ръководството му.

Това в действителност води и до прекратяването на случая със строителната компания " Мабеткс ", в който самият Путин е обвинен за осъществяване на корупционна активност.

Първият мандат на Путин остава в историята с опита да стабилизира Русия. Той подписва и така наречен " Голяма договорка " с съветските олигарси, съгласно която те резервират своето въздействие и благосъстояние, само че би трябвало да сътрудничат на новия съветски президент и неговото държавно управление.

В същия мандат се случва и терористичния акт в Театралния център на Дубровка. Тогава към 40 чеченски терористи нахлуват в театъра и пленяват 916 фенове. След два дни на блокада съветските спецчасти употребяват специфичен газов химичен сътрудник, с който упояват затворените в постройката. Ликвидирани са всички похитители, само че умират и 129 от заложниците. Въпреки всичко това Путин резервира своя рейтинг висок, получавайки на 80% утвърждение от популацията.

В същия интервал съветският президент би трябвало да се оправя и с Втората чеченска война, като той съумява да ликвидира огромна част от кавказкото бунтовническо придвижване. Местното държавно управление съумява да одобри и своя конституция, в която се афишира за част от Русия, само че и резервира своята самостоятелност. 

До момента съветският президент кара своя четвърти мандат като президент, а през март 2024 година предстоят нови президентски избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР