На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел

...
На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел
Коментари Харесай

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

На 26 март православната черква празнува Събор на Св. Архангел Гавриил.

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - " мощ Божия " ) е един от седемте архангели, т.е. " ангелоначалници ", представители на осмия благ чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, изключително на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. оракул. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева богатствата новина за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).

Архангел Гавраил се явил и на св. оракул Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-много с Благовещението. Затова даже отвън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – знак на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос употребява служението на архангел Гавраил като
Всичко за Вашата сватба
вестител в подтекста на концепцията за теократична страна. В " Песен за Роланд " архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му припомня за неговия дълг – без отмалялост да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена респект и популяризират архангел Гавраил като ангел, който продиктувал на Мохамед " предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах " - Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ( " Песахим " и " Сан хедрин " ). В апокрифната " Книга на Енох " архангел Гавраил е подложен за шеф на Рая и духовните същества, които го охраняват.

На този ден имен ден честват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg