На 26 и 27 ноември в София ще се проведе

...
На 26 и 27 ноември в София ще се проведе
Коментари Харесай

Специална среща - за Национална стратегия за борба с отровите в дивата природа

На 26 и 27 ноември в София ще се организира работна среща за създаване на национална тактика за битка с потреблението на токсини и отровни примамки в България. На срещата ще участват представители на институции, университети, национални и интернационалните неправителствени организации, чиято съществена цел е да намерят най-хубавите разновидности за битка с една от най-големите закани освен за биоразнообразието в България, само че и по света, оповестиха уредниците.
Незаконното потребление на токсини и слагане на отровни примамки против наземни хищници нанася непоправими вреди изключително върху популациите на хищните птици, измежду които международно застрашени типове като египетския лешояд и царския орел. Най-скорошният регистриран случай на отравяне на предпазени типове бе през септември, когато в региона на Своге са отровени осем белоглави лешояда и един скален орел, а през март 2017 година в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което съвсем напълно е унищожена неотдавна обособилата се в региона, вследствие на стратегия за реинтродукция, колония на типа. През 2016 край с. Стражец, общ. Крумовград са регистрирани серия от произшествия на тровене, при които умират над 20 диви и домашни животни.
При тези случаи се вижда, че липсва добър синхрон сред другите виновни институции, който да подсигурява вярното събиране на проби на терен, обезопасяване на регионите към отровните примамки, събиране на труповете на отровените животни за попречване на вторични отравяния, анализиране на събраните проби за определяне на отровното вещество и определяне на причинителите.
Основната цел на срещата е създаването на Национална тактика за битка с отровите, която ще планува механизми за реагиране при случаи на тровене, методите за събиране на доказателства, реда на деяние и отговорностите на другите институции. На идната среща ще бъдат прегледани корените на казуса с потреблението на токсини в дивата природа, както и методите за битка и предварителна защита, които да слагат основите на Стратегияа.
На срещата ще участва и единственият у нас лидер на куче за търсене на токсини и отровени животни в природата от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
Организатор на срещата е Българско дружество за защита на птиците в границите на LIFE плановете „ Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите “ и „ Нова вяра за египетския лешояд “. Сред главните участници са представители от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, НДНИВМИ – БАБХ, НЛРС – СЛРБ, ИБЕИ - Българска академия на науките, НПНМ - Българска академия на науките, ДЗХП, Зелени Балкани, ФДФФ, VCF, AПБ, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Фондация По-диви Родопи, Четири лапи, Тракийският и Аграрният университети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР