На 26 февруари 1815 г. Наполеон Бонапарт напуска остров Елба

...
На 26 февруари 1815 г. Наполеон Бонапарт напуска остров Елба
Коментари Харесай

Наполеон бяга от остров Елба

На 26 февруари 1815 година Наполеон Бонапарт напуща остров Елба и се завръща във Франция. Година преди този момент императорът е заставен да подпише абдикация. Дават му като персонално притежание остров Елба плюс 1000 души войска. Императорът я сортира от своите остарели гвардейци.    

Докато е на остров Елба, върналите се на власт Бурбони и някогашните аристократи трансформират страната в същото тресавище, каквото е била преди експлоадирането на революцията. За тях съвременниците им споделят, че нищо положително не са научили, както и че нищо неприятно не са не запомнили. Реставрацията върви в цялостен ход - даже във френските учебни заведения, които през последните 25 години са станали всемирски, се завръщат свещениците.

Със завръщането на императора настава интервалът на така наречен „ 100 дни “. Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. По време на военната акция през юни армиите под командването на Наполеон и на маршалите Ней и Груши нанасят поредни провали на пруско-саксонските и англо-холандски войски при Лини, Катр-Бра и Вавре. На 18 юни борбата при Ватерло е изгубена заради отдалечаване на аварийните корпуси на Груши в гонене на отстъпващата пруска войска на Блюхер.

В решителния миг армията на Блюхер се появява на бойното поле и по този начин борбата е извоювана. Немците вършат обходна маневра и идват на полесражението в сериозния миг, с цел да поддържат отбраната на англичаните, командвани от херцог Уелингтън. След загубата при Ватерло Наполеон наново се отхвърля от властта и е заточен на остров Света Елена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР