На 26 декември отбелязваме Събор на Пресвета Богородица. Също така

...
На 26 декември отбелязваме Събор на Пресвета Богородица. Също така
Коментари Харесай

На 26 декември отбелязваме Събор на Пресвета Богородица, почитаме и свети Йосиф Обручник

На 26 декември означаваме Събор на Пресвета Богородица. Също по този начин на 26 декември почитаме св. Йосиф Обручник, св. цар Давид и св. Яков, брат Божий.

След всеки огромен християнски празник се почитат основните настоящи лица в него.

Така през днешния ден, след Рождество Христово, почитаме Божията майка и свети Йосиф, за който била сгодена тя, с цел да се грижи той за нея, както се грижил и за дребния Иисус по-късно.

Празникът се назовава събор на света Богородица, тъй като богослужебното събиране на вярващите в храма е в нейна чест.

Молитвите и песнопенията през днешния ден са отдадени най-вече на нея и на раждането на Спасителя на света Господ Иисус Христос. В един текст се споделя: " Ти, Чиста Богородице, държа в обятията си като младенец Този, Който е Господ на всичко и получи плът от тебе; ти стана причинителка на наслада, по тази причина цялото създание през днешния ден радостно възпява дивното ти раждане, тъй като ти роди за света извора на безсмъртието ".

Сведенията в новозаветните книги за свети Йосиф Обручник са прекомерно нищожни. За него загатват единствено евангелистите Матей и Лука, които приказват и за раждането на Иисус Христос.

Йосиф е споменат измежду предците по човешка линия на Богочовека Христос в родословието,

обещано от свети Матей, тъй като по начало този евангелист показва родословието съгласно еврейската традиция – по мъжка линия. Пак той споделя по какъв начин Йосиф бил обезпокоен, когато схванал, че света Дева Мария е заченала, а още не е знаел за свръхестественото зачатие от Светия Дух. Божи ангел му съобщил за това и Йосиф приел изкупителен план на Бога.

А евангелист Лука загатва за него и при поклонническото пътешестване на светото семейство с 12-годишния Иисус до Йерусалим.

Нататък Йосиф " излиза " от кръга на хората към Иисус Христос, евентуално е умрял. Но споменът за него остава жив в Църквата като обручник, т.е. избраник (но не и съпруг) на Божията майка и страж на нейното девство.

Имен ден имат хората с имената Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР