На 26 април 1986 г. в 1:23 часаместно време Четвърти

...
На 26 април 1986 г. в 1:23 часаместно време Четвърти
Коментари Харесай

На 26-ти април избухна Четвърти реактор на ядрената централа в Чернобил

На 26 април 1986 година в 1:23 часаместно време Четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухна при инспекция на сигурността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на минимум 200 нуклеарни бомби като тази над Хирошима.

В резултат радиация облъчи огромна част от Европа. Стотици хиляди души бяха принудени да изоставен домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия.

В Западна Европа новината за пагубния случай беше обявена още същия ден. В България новината беше оповестена няколко дни по-късно - след отбелязването на Деня на труда 1 май!



Инцидентът в Северна Украйна е комбиниране от повреден дизайн и оперативна неточност, които сътвориха гибелен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от приложимост. №4 бе заварден с неустойчив бетонен пашкул.

Руски боец е умрял след радиационно облъчване в Чернобил

По-късно (2016 г.) беше построен предпазен " саркофаг " на стойност 1,58 милиарда щатски $, с функционалност дапази останките на призрачния реактор катозамени остарялата бетонна черупка.

Сравняваната с ковчег структурапази останките на призрачния реактор. Саркофагъттежи 29 000 тона и е с дължина164 метра, а височината мудостига 110 метра.

Саркофагътсъдържа високотехнологично съоръжение за извършванев цялостна сигурност на интервенциите по обеззаразяване на вътрешността на авариралата централа.

Веднага след детонацията на реактора са приети в болница 213 души, от които умират 31 (28 от тях умират от остра лъчева болест). Повечето са били пожарникари и служащи по сигурността, опитващи се да овладеят повредата. От зоната на случая са евакуирани общо 135 000 души, включително и 45 000 от прилежащия град Припят.

Основна причина за повредата ечовешкият фактор. Счита се, че процедурнинарушения са спомогнали за случая. Едно от тях енедостатъчна комуникациямежду операторите и чиновниците, отговарящи за сигурността. По-късно оказва се, че огромна част от информацията за работата на реакторите е била оповестена за военна загадка и засекретена. Включително и фактът, че този вид реактори при липса на положително изстудяване усилват мощността си.

Станалата повреда с отчасти разтопяване на дейната зона е била укрита, вместо да се проучва и докара до знанието на личния състав, с цел да не се повтори.

За провеждането на тренировката в структурата на централата са биливнесени самоволнонеодобрени и недокументирани промени.

Русия уведоми, че управлява региона към най-голямата нуклеарна централа в Украйна

При проектирането на атомните реактори се планува и така наречен „ оптималната планова повреда ".

За случай на такава е било планувано автоматизирано да се отворят огромни кранове и реакторът да се залее с вода от особено за задачата водохранилище. Но тази автоматика е билаизключена- да не би да се включи „ неправилно " при тренировката, а операторите не са знаели за това.

Не единствено електрическите връзки на автоматиката са отстранени, а и механическата връзка сред електродвигателите и валовете на крановете. Затова даже и с ръководещите бутони, ситуирани върху крановете, не е можело те да се отворят.

Германия изведе от употреба три от последните си шест атомни централи

В последна сметка тези планувани от проектантите кранове са отворени с цената на човешки живот - слезли са хора и са създали нужните за ръчно отваряне няколко хиляди завъртания на ръчката, ясно съзнавайки, че през това време получават смъртоносна доза радиация.

Битката за преодоляването на повредата, и предпазването от появяването на втори гърмеж с мощ от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прахуляк, по този начин както е залят в този момент Припят, е коствала на Съюз на съветските социалистически републики 18 милиарда тогавашни $ (приблизително 50 милиарда днешни), изсипани за по-малко от шест месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на нефта на интернационалния пазар (цената пада на 1/3), основава сериозна дупка в бюджета и отбелязва началото на тежка икономическа рецесия в Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР